12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Vuksanović: Iran sprema odmazdu, pitanje je samo kada i gdje

– Iran je poznat po tome da je veoma proračunat i on može da sačeka. Do te odmazde možda neće doći danas ili sutra, ali u jednom trenutku kada se pojavi dovoljno ranjiva meta po SAD, vjerujem da će do te odmazde svakako doći – rekao je Vuksanović za Al Jazeeru.

Udarac za iranski režim
 
Ubistvo Sulejmanija, kaže, ogroman je udarac za iranski režim, jer on nije bio bilo ko – u političkoj strukturi smatrao se najmoćnijom figurom broj dva, odmah nakon vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hamneija, prenose Vijesti.ba.
 
– Imao je veliki kult, ne samo među Islamskom revolucionarnom gardom koja je jedan od osnovnih centara moći u iranskom političkom sistemu, nego i među širom populacijom. On je tolika meta visokog profila da je nemoguće da ne dođe do odmazde – rekao je Vuksanović.
 
Spisak lokacija na kojima bi se ta odmazda mogla dogoditi, smatra ovaj analitičar, gotovo je beskonačan.
 
– Može da dođe u Iraku, kojem već sada prijeti opasnost da postane glavno poprište tog sukoba između Teherana i Washingtona. Mogao bi isto tako da pokuša kroz različite političke kanale da komplikuje život američkim trupama koje su stacionirane u Iraku – kazao je Vuksanović.
 
Na meti bi se mogao naći i Izrael, gdje bi Iran odmazdu izveo preko svojih saveznika Hezbolaha, Hamasa ili organizacije islamskog džihada, Jemen ili čak i Afganistan, u kojem je i dalje stacionirano više od 13.000 američkih vojnika, prenose Vijesti.ba.
 
– Treba sačekati, ali s ovim ubistvom odnosi su prešli jednu veoma opasnu tačku i mogućnost daljih sukoba je svakako izvjesnija nego što je bila prije ovoga – dodao je Vuksanović.
 
Ističe da je povećana mogućnost konflikta između američkih i iranskih snaga, ali je pitanje u kojoj formi, kao i da li će se neko odlučiti da “povuče kočnicu”.

Znak slabosti

- OGLAS -

– Vjerujem da Islamska revolucionarna garda smatra da mora da odgovori na ovakvo nešto, jer to može da se interpretira kao znak slabosti koji bi mogao da izazove i unutrašnje nepovjerenje građana i eventualno ugrozi režim. Ja vjerujem da će i logikom svoje unutrašnje političke stabilnosti možda biti motivisani da počnu planirati dugoročnu odmazdu na ovo ubistvo – govori Vuksanović.
 
S druge strane, navodi, ovo pokazuje i ogroman neuspjeh politike administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Teheranu.
 
– Evidentno je da ta politika maksimalnog pritiska, koja je na kraju i dovela odnose između Teherana i Washingtona do ovog stepena usijanja, ne donosi nikakav pozitivan ishod, i da Iran, koji je satjeran u ćošak od strane Washingtona, zapravo sada samo pokušava da odgovori tako što će udarati na različite lokacije koje su od američkog interesa širom regiona – potcrtava Vuksanović.
 
Upitan ko je mogao donijeti naredbu za ovaj napad, Vuksanović kaže kako je to teško špekulisati, iako vjeruje da će Trump preuzeti glavnu ulogu i reći da je to on lično uradio kao vid odmazde, prenose Vijesti.ba.
 
– Ako ga ovo uvede u novi rat, vjerujem da bi mu to itekako bio veliki izvor novih glavobolja, jer su njegovi glasači umorni od skupog i militantnog angažmana Washingtona u različitim geopolitičkim teatrima širom svijeta, i da oni zapravo žele više da se fokusira na obnovu njihovog standarda života i na unutrašnju rekonstrukciju zemlje – navodi Vuksanović.
 
Naglašava da je Irak trenutno najranjiviji i najosjetljiviji od zemalja u regionu, kada je u pitanju potencijalni sukob između Washingtona i Teherana.
 
– Gotovo je sigurno da će Irak prvi da strada u takvom sukobu. U njemu su i dalje koncentrisane američke trupe, koje isključivo služe za dvije svrhe – da se bore protiv preostalih pripadnika ISIL-a, ali i da budu neki vid monitoringa u odnosu na Iran – ističe Vuksanović.

Udari na američke mete
 
Prema njegovim riječima, sukob između dvije strane mogao bi se ispoljiti političkim, ali i vojnim putem.
 
– Postoje različite šiitske grupacije i političke partije koje su u manjoj ili većoj mjeri povezane sa Teheranom, koje bi mogle da pokušaju kroz parlament da pokreću inicijativu da se otkaže gostoprimstvo američkim trupama, što bi bila ogromna politička blamaža za Washington, koji je od 2003. i čuvenog rata uložio 1.000 milijardi dolara u tu zemlju – navodi Vuksanović, te dodaje:
 
“Eventualno bi se mogle ponovo aktivirati i različite šiitske militantne grupe koje su pod direktnom ili indirektnom kontrolom Irana da udare na američke mete, prvenstveno na američke trupe, ali potencijalno i na njihovo diplomatsko osoblje”.
 
Što se tiče drugih lokacija, Vuksanović kaže kako je Liban uvijek atraktivan, jer u njemu postoji čitav niz iranskih ispostava.
 
– Prvenstveno Hezbolah, kojeg bi mogao Iran da eventualno aktivira da recimo udari na Izrael, kao na popularnu metu i velikog saveznika Washingtona. Isto tako, Jemen je još jedna potencijalno ranjiva meta. Tu je čak i Saudijska Arabija, koja je ipak blago reagovala na napad od prije nekoliko mjeseci od strane Irana na njihovo naftno postrojenje – napominje Vuksanović.
 
Ocjenjuje kako sada postoji interes širom regiona da se tenzije ipak smire, ali je ubistvo Sulejmanija u tom pogledu došlo kao šokantna i loša vijest koja bi mogla da poremeti stabilizaciju prilika.
 
– Ovo bi zaista mogla da bude nova šibica blizu benzinske pumpe – zaključio je Vuksanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA