9 C
Sarajevo
20.04.2024

WHO – Teška humanitarna situacija u izbjegličkom logoru Al-Hol u Siriji

Tokom protekla tri mjeseca, više od 37.000 ljudi, većinom žena i djece, koji bježe pred neprijateljstvima u susjednom Deir-ez-Zoru, stiglo je u logor  Al-Hol u pokrajini  Al-Hasakeh u Siriji.

Zaključno s 23. februarom, registrovana su 73 smrtna slučaja u logoru. Na djecu otpada skoro dvije trećine smrtnih slučajeva. Skoro dvije trećine smrtnih slučaja desila su se u raznim dijelovima logora, a preostala trećina u bolnicama. Brojna djeca preminula su od hipotermije po dolasku ili nakon kratkog boravka u logoru, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Logor je ozbiljno preopterećen i postoje brojna uska grla u njegovoj prihvatnoj jedinici. Kada novopridošla  raseljena lica dovrše administrativne i sigurnosne procedure, oni ostaju u prihvatnoj jedinici dok se ne odredi prostor za njihov smještaj u logoru. Oni koji ne dovrše te procedure onoga dana kada stignu prinuđeni su da spavaju na otvorenom, navodi WHO.

- OGLAS -

Čak i nakon dovršene procedure mnogi ljudi spavaju na otvorenom jer nema dovoljno kapaciteta u prihvatnoj jedinici za njihov smještaj. Prihvatni centar nakrcan je ljudima koji čekaju da budu prebačeni u druge dijelove logora.

Među onima koji spavaju na otvorenom, većina su žene i djeca osjetljivog zdravlja, koji su izloženi hladnoći, vjetru i kiši.

Situacija će se vjerovatno pogoršati jer hiljade novih raseljenih lica nastavlja da pristiže u logor, upozorava WHO.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA