13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Draško Aćimović: Smetam ljudima koji žele da preuzmu DNS

 Brojne komentare, polemike, reakcije izazvala je vijest da je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izabrao Mlađena Božovića za budućeg ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić je za tu poziciju izabrao Draška Aćimovića. Šta se zapravo događalo, je li na pomolu veliki raskol i u DNS-u, ali i sa SNSD-om, za N1 je govorio Draško Aćimović. Da li će biti ministar – Aćimović nije mogao da odgovori na to.

 – Iza mene je zbunjujuća situacija, vidjet ćemo šta će se dešavati. Bio sam prijatno iznenađen pozivom Marka Pavića, u dogovoru za formiranje Vijeća ministara je dogovoreno da jedna stranka iz RS, DNS, predloži nestranačkog kandidata. Imali smo vrlo prijatan razgovor, u kojem je on na neki način zamolio da je to jedno od najdogovornijih i najzahtjevnijih ministarstava. Jedan dio vezan za diplomatiju, a to je osjetljivo ministarstvo koje obuhvata i izbjeglice, raseljena lica, osobe sa invalidnošću. Imali smo dugi razgovor, zamolio me da učinim najbolje što mogu da se popravi puno stvari koje u ovom momentu nisu urađene – kazao je Aćimović.

- OGLAS -

Dodao je kako je odabir Mlađena Božovića iznenadio sve i da je na sjednici Predsjedništva DNS-a  jednoglasno donesene odluka, a da su poslije krenuli “udari”.

Na pitanje zna li kome je smetao, Aćimović je kazao “vjerovatno onima kojima ne odgovara da se ide naprijed, da popravimo stanje u oblasti ljudskih prava, da se usvoje neke presude, da popravimo stanje socijalnih kategorija, ljudima koji žele da preuzmu DNS…”

Na optužbe da je više puta mijenjao nacionalnu pripadnost, Aćimović je rekao kako nikada u BiH nije bio kandidat na izborima – što znači da se nije mogao nacionalno izjasniti.

 – Kampanja laži je prešla sve granice. Žao mi je da me u RS optužuju za ovu poziciju i smatraju grijehom da sam bio član SDP-a  – kazao je.

Također je dodao kako ne misli da je DNS u raskolu, već da se radi o udaru na tu stranku, ali i da predsjednik DNS-a neće “odustati od njega za člana Vijeća ministara BiH”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA