5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

MICT: Karadžić traži smjenu Merona iz žalbenog vijeća

Nekadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić podnio je zahtjev Mehanizmu za međunarodne tribunale (MICT) za smjenu sudije Theodora Merona iz žalbenog postupka.

Karadžićev advokat Peter Robinson je u zahtjevu naveo kako Meron ne bi smio ostati član Žalbenog vijeća jer je u prethodnim postupcima u Haagu donosio određene zaključke u vezi s Karadžićem i zločinima počinjenim u Srebrenici, Sarajevu i opštinama u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Razumni posmatrač, koji ima sve informacije, mogao bi prihvatiti da je sudija Meron pristrasan, s obzirom da je samo čovjek -, navodi Robinson u zahtjevu.

- OGLAS -

On je u podnesku uz ostalo naveo kako Meron treba biti smijenjen i zbog toga što će, kako tvrdi, “mnogi u regionu preispitivati legitimitet presude ako sudija Meron ostane u Vijeću”. Radovan Karadžić je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja i držanja u opsadi stanovnika Sarajeva i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a. Na presudu su žalbe podnijeli i Karadžićevi advokati i haško tužilaštvo.

Inače, Mehanizam je nešto ranije ove godine udovoljio zahtjevu hašog osuđenika Ratka Mladića o isključenju troje sudija iz žalbenog vijeća, među kojima i sudije Merona, zbog pristrasnosti. Mladić je 2017. godine prvostepeno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata u BiH, terorisanja stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. I on čeka presudu po žalbi.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA