20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Operacija VAR: uhapšeno osam ljudi zbog sumnje da su namještali utakmice

U nekoliko gradova Bosne i Hercegovine jutros traje akcija kodnog imena Var, usmjerene protiv namještanja utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije, koju provode pripadnici SIPA-e. Do sada je osam osoba lišeno slobode. 

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo BiH je provodilo više od godinu. Dio akcije je urađen i u saradnji sa Nogometnim savezom BiH, te predsjednicima pojedinih klubova koji se takmiče u Prvoj ligi Federacije BiH.

Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e izjavio je da ovo nije konačan rezultat pomenute akcije, te da će se rezultati znati do kraja dana.

- OGLAS -

Pojasnio je da su akcija izvodi zbog krivičnog djela Primanje dara i drugih oblika koristi, te zloupotreba položaja.

Po nalogu Tužilaštva BiH, SIPA pretresa privatne objekte koji su u vlasništvu nekoliko nogometnih sudija i službenih lica Nogometnog saveza BiH.

Pod sumnjom su utakmice Goražde – Velež, GOŠK – Budućnost Banovići i nekoliko utakmica koje je igrao sarajevski Olimpic, kao i Metalleghe iz Jajca.

Pod istragom su, navodno, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko, Ilija Živković, Haris Poprženović, Edin Mujkić, Mirza Kazlagić, Marko Pejić, Josip Martinović, te Salem Prolić, Irfan Durić, Fuad Zahirović, Vladimir Dominković.

Osumnjičeni Vladimir Dominiković se navodno kladio na određene utakmice, te je na iste delegirao sudije od povjerenja, najčešće gore spomenute Iiju Živkovića i Kenana Bajraktarevića za koje se sumnja da su svojim suđenjem utjecali na krajnji rezultat tih utakmica. 

Sudija Ilija Živković, koji je često bio suspendiran zbog suđenja u Premijer ligi BiH, bio je u centru pažnje na utakmici GOŠK – Budućnost (3:2).

Fudbalski klub Velež iz Mostara je još tokom marta na svom zvaničnom YouTube kanalu ukazivao na pogreške sudije Kenana Bajraktarevića iz Orašja.

Mostarci su napravili kompilaciju sudijskih pogrešaka Kenana Bajraktarevića iz Orašja i njegovih pomoćnika Marija Grgića i Filipa Jarića, na utakmici protiv Goražda (0:1).

Video: 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA