Vijesti
Marokanski kralj zbog koronavirusa pomilovao tisuće zatvorenika Marokanski kralj Mohamed VI. pomilovao je 5654 zatvorenika, od ukupno njih 85.700, kako bi zaustavio širenje koronavirusa, izvijestile su španjolske novine El País.
# EPA

Marokanski kralj Mohamed VI. pomilovao je 5654 zatvorenika, od ukupno njih 85.700, kako bi zaustavio širenje koronavirusa, izvijestile su španjolske novine El País. 

Maroko, susjed Španjolske, priključio se tako ostalim zemljama sjevera Afrike koje su već posegnule za tom mjerom.

Predsjednik Tunisa je pomilovao 1400, a Alžira 5037 zatvorenika. Libijska vlada nacionalnog jedinstva je krajem ožujka pustila iz zatvora 466 ljudi.

Oslobođeni Marokanci moraju proći liječničko testiranje i kućnu karantenu, izvijestilo je tamošnje ministarstvo pravosuđa u priopćenju.

Nije međutim navelo kako će provesti testiranje nad tolikim brojem ljudi budući da Maroku nedostaju brzi testovi za dijagnozu koronavirusa baš kao i Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.

Zaraženo gotovo 1000 ljudi

U Maroku se koronavirusom inficiralo 960 osoba, a preminulo ih je 66. 

Međunarodna zdravstvena organizacija je predložila smanjenje broja osoba u zatvorima kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

U Maroku kralj obično daje pomilovanja tijekom blagdana. Na obljetnicu dolaska na prijestolje, 30. srpnja 2019., oslobodio je 4764 ljudi.

No ni kraljeva pomilovanja ne smanjuju gužvu u marokanskim zatvorima. U zemlji je 76 zatvora s 85.767 zatvorenika, pokazuju vladini podaci za prošlu godinu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.