20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Predsjedništvo od početka mandata održalo samo jednu sjednicu

Bilo je to 12.12.2018. godine, što znači da je od prve i ujedno zadnje sjednice prošlo četiri mjeseca.

Kao odgovornog za ovakvu situaciju član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jučer je prozvao predsjedavajućeg Milorada Dodika.

“Sve se svodi otprilike na to da puno priča, a malo radi. Predsjedništvo BiH od decembra prošle godine nije održalo redovnu sjednicu, iako bi sjednice trebalo da se održavaju u pravilu svakih 14 dana. Deseci materijala čekaju na odluku Predsjedništva. Iako je to njegova obaveza po Poslovniku, Dodik nije zakazao ni vanrednu sjednicu na moj konkretni zahtjev kojim sam tražio da Predsjedništvo zauzme zvaničan stav o nastavku izgradnje Pelješkog mosta, kao i da se utvrdi stav o informacijama koje se odnose na vrbovanje državljana BiH od strane Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske, te da se razmotre eventualne diplomatske mjere. Ne postoji niti jedno opravdanje da Predsjedništvo BiH ne radi svoj posao”, naglasio je Džaferović.

- OGLAS -

Dodika s druge strane tvrdi da ne vidi razloga da Predsjedništvo održi sastanak o bilo kom drugom pitanju dok ne bude riješeno pitanje mandatara za sastavljanje Vijeća ministara BiH.

“Važno je samo da druga dva člana Predsjedništva pristanu da se održi sjednica i da se to završi. Bilo je bespotrebno da zakazujem sjednicu na kojoj oni ne bi odlučivali o toj temi. Kada se dogovorimo i kada oni hoće da odlučuju, mogu da zakažem sjednicu bilo koji dan”, rekao je nedavno Dodik.

Predsjedništvo BiH održalo je i tek dvije vanredne sjednice 18.12. prošle i 18.03. ove godine. Na prvoj su smijenjeni brojni ambasadori BiH, a na drugoj je zatražena informacija od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA