Vijesti
May pozvala na ujedinjenje unutar Konzervativne stranke Premijerka Velike Britanije Theresa May kazala je danas da je srž takozvanog Chequers plana između Britanije i Evropske unije poslije Brexita bila slobodna trgovina
# Xinhua

- Poruka mojoj političkoj partiji je da se svi udružimo i pokušamo dobiti najbolji mogući dogovor za Britaniju -, pozvala je May na godišnjoj konferenciji Konzervativne stranke.

Urgirala je da se svi fokusiraju na nacionalne interese i rade zajednički kako bi se postigao pravičan dogovor, dodajući da je EU izrazila zabrinutost zbog ambicioznog dogovora za Britaniju. May je predložila Chequers plan u julu, što je izazvalo neslaganje među pojedinim članovima Konzervativne stranke, a neki su predložili i glasanje o nepovjerenju premijerki May zbog načina vođenja pregovora s EU nakon Brexita, piše Sputnik.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi zvanično napustiti Evropsku uniju u martu naredne godine, ali obje strane još uvijek imaju brojne neriješene probleme u vezi s konačnim dogovorom. 

Ukoliko May uspije postići sporazum s EU, njen plan će trebati potvrditi razjedinjena Konzervativna stranka i Parlament, a ukoliko ne Velika Britanija bi se mogla suočiti s izlaskom bez sporazuma, novim izborima ili još jednim referendumom, prenosi Al-Jazeera.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.