12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Novi Sad: Nizak vodostaj omogućio posjetiocima šetnju koritom Dunava

Brodari najvećom europskom rijekom u toku kroz Srbiju su na mukama, jer je nizak vodostaj od -12, koliko je izmjeren danas u Novom Sadu, ugrozio riječni saobraćaj

Nizak vodostaj Dunava koji je protekla tri meseca u konstatnom opadanju, proteklih nekoliko dana u Novom Sadu privukao je veliku pažnju sugrađana koji su u velikom broju posetili Štrand, najveće novosadsko kupalište, kako bi se prošetalim delom peščanog rečnog korita koje je sada suvo, javlja Anadolu Agency.
j
Dunav je, povlačeći se, napravio svojevrsno šetalište za zantiželjnike. Za razliku od pješaka, brodari najvećom europskom rijekom u toku kroz Srbiju su na mukama, jer je nizak vodostaj od -12, koliko je izmjeren danas u Novom Sadu, ugrozio riječni saobraćaj. Ipak, on se odvija za razliku od toka kroz Mađarsku gdje je zbog niskog vodostaja gotovo u potpunosti obustvaljen teretni saobraćaj.

Iz novosadske Lučke kapetanije navode da se u narednom period ne očekuje značajniji porast vodostaja, ali da se veoma lako može dogoditi stvaranje leda pri prvim minusima.

- OGLAS -

Iz Republičkog hidrometerološkog zavoda Srbije (RHMZ) saopštavaju da je Dunav na historijskom minimumu bio 1909. godine kada je kod Novog Sada izmereno -134 centimetara i da je sa trenutnim vodostajem daleko od tog minimuma, ali da je za očekivati da će ekstremne vrijednosti vodostaja ka minimumu i maksimumu biti sve učestalije kao posledice klimatskih promjena.

Iz RHMZ pojašnjavaju da je nizak vodostaj uzrokovan nedostatkom padavina kojih u uzvodnom dijelu Dunava nije bilo od juna, dok je u Srbiji kiša bilo dosta sve do jula, pa se rijeka punila i pritokama.

Kako se najavljuje, u narednim danima vodostaj Dunava će početi da raste, pa su Novosađani za vikend iskoristili priliku da ovaj neuobičajeni fenomen zabilježe fotografijama i podijele ih na društvenim mrežama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA