12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Američki novinari otkrili nove detalje Epsteinove smrti, objavili i slike tijela (VIDEO)

Iako je službena istraga nedvojbeno utvrdila da je riječ o samoubojstvu, društvenim mrežama se brzo proširila teorija zavjere, praćena popularnim memom, prema kojoj se Epstein nije ubio, već ga je netko od njegovih moćnih prijatelja i sudionika u zločinu dao ubiti jer je znao previše.

Teoriju je dodatno osnažila tvrdnja privatnog forenzičkog patologa s gotovo pedesetogodišnjim stažem, dr. Michaela Badena, kojeg je privatno angažirala Epsteinova porodica: da forenzički dokazi koje je on kao promatrač pri obdukciji vidio upućuju na ubojstvo, a ne samoubojstvo. Naime, Baden smatra da su višestruki lomovi kostiju Epsteinova vrata vrlo neuobičajeni za samoubistvu vješanjem i mnogo češći pri ubistvu davljenjem.

60 Minutes emitirao veliku reportažu

- OGLAS -

 

 

Američka televizija CBS, odnosno ekipa njihove emisije 60 Minutes, provela je stoga vlastitu novinarsku istragu i protekli vikend objavila veliku reportažu. 

U sklopu te reportaže 60 Minutes je objavio i fotografije iz same ćelije u zatvoru Metropolitan Correctional Center, u kojoj je Epstein umro, kao i fotografije Epsteinova tijela.

  

Kako te fotografije pokazuju, u ćeliji je vladao popriličan kaos – hrpa narančaste posteljine razbacana je po ćeliji, a pronađene su čak dvije omče napravljene od plahti. Jedan komad plahte privezan je za prozor, a drugi komadi za krevet. 

Objavljena je i fotografija njegovog tijela na kojoj se jasno vidi krvavi podljev od plahte kojom se navodno objesio, kao i kosti vrata koja je slomljena.

  
 
  
  

Zašto nema fotografije tijela kad je pronađeno?

Prema saveznoj optužnici, Epstein je pronađen “na podu ćelije s komadom plahte svezanim oko vrata”. Međutim, fotografija njegova tijela u trenutku kad je pronađen ne postoji, upozorava dr. Baden, što je vrlo neobično i predstavlja kršenje protokola. 

“Postojale su frakture na lijevoj i desnoj štitnoj (tiroidnoj) hrskavici i na lijevoj podjezičnoj (hijoidnoj) kosti. Nikad nisam vidio frakture poput ovih u samoubojstvu vješanjem. Pregledao sam preko tisuću zatvorskih vješanja u zatvorima države New York u posljednjih 40-50 godina, nitko nije imao tri frakture”, rekao je Baden za 60 Minutes. 

S druge strane, glavna mrtvozornica New Yorka, dr. Barbara Sampson, koja je provela obdukciju stoji iza svog zaključka, tvrdeći da se frakture ovih kostiju i hrskavice mogu vidjeti i kod ubojstava i kod samoubojstava. 

Otisci prstiju koji su pronađeni na Epsteinovom tijelu odgovaraju njegovima. No dr. Baden upozorava da je bilo “prerano zaključiti” da se Epstein ubio bez informacija o tome gdje je točno u ćeliji tijelo pronađeno, što bi razjasnilo neke druge informacije dobivene obdukcijom. 

 

Na tijelu pronađene brojne ozljede

Primjerice, na Epsteinovom tijelu pronađene su i druge ozljede: kontuzije na oba ručna zgloba, abrazija na lijevoj podlaktici, duboki podljev na lijevom ramenu, puknute kapilare na licu i u očima, kao i ozljedu na leđima i porezotinu na usni, ali i ubod injekcije na ruci. Međutim, nije jasno jesu li neke od ovih ozljeda nastale pri pokušaju oživljavanja u bolnici. 

Nadalje, omča koja je uzeta kao dokaz možda nije ona omča kojom je Epstein obješen ili zadavljen, tvrdi Baden, jer se ozljede na Epsteinovom vratu i oblik te omče ne poklapaju. Također, omča koja je uzeta kao dokaz ne izgleda kao da je prerezana, a čuvar koji je pronašao Epsteina navodno je prerezao plahtu kojom se objesio.

Sumnjivo je i što se Epstein objesio plahtom kad je u njegovoj ćeliji pronađen aparat za apneju u snu koji ima dugačak električni kabel pogodan za vješanje, ističe Baden. 

Epstein ostavio poruku, ali ne oproštajno pismo

Zanimljivo je i da je Epstein ostavio poruku, ali ne oproštajno pismo, kako bi se očekivalo, već pritužbu na uvjete u zatvoru. Među ostalim, napisao je da ga je zatvorski čuvar držao zaključanog sat vremena pod tušem, a da mu je druga čuvarica donosila zagorenu hranu, kao i da su mu u ćeliji “divovske bube plazile po rukama”. Pretpostavlja se da se Epstein htio potužiti svojim odvjetnicima, odnosno zatvorskoj upravi. 

Doduše, neki preispituju nepristranost dr. Badena jer ga je angažirao Epsteinov brat Mark. Baden je priznao za 60 Minutes da je to “razumni” razlog za sumnju u njegove zaključke. No sigurno je da će novi detalji koje je 60 Minutes u svojoj istrazi otkrio produbiti sumnje u službenu verziju prema kojoj se ovaj milijarder pedofil ubio, iako je to i dalje najvjerodostojnija verzija događaja: da je Epstein, nakon što mu je jamčevina odbijena, sigurno znao da više nikad neće izaći na slobodu pa je odlučio sebi skratiti muke.

 

 

  
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA