15 C
Sarajevo
28.03.2024

Uhapšen Crnogorac u jednoj od najvećih zapljena kokaina u američkoj historiji (VIDEO)

Na teretnom brodu “MSC Gayan” federalni agenti su do sada otkrili 16,5 tona kokaina, čija je ulična vrijednost veća od milijardu dolara. Istražitelji vjeruju da na brodu još postoji značajna količina kokaina. Protiv dvojice mornara koji su priznali utovar droge podignute su federalne optužnice.

Drogu su skrivali u sedam brodskih kontejnera, a optuženi mornari su Ivan Đurašević i Fonovave Tisadž (Fonofaavae Tiasage). Obojica su priznali federalni agentima da su pomogli utovariti kokain na brod.

Drugi časnik Ivan Đurašević trebao je navodno dobiti više od 44 hiljade eura u kriptovalutama nakon što pomogne utovariti kokain. Dok su bili na moru, 14 različitih manjih brodova približilo se brodu kako bi im isporučili drogu.

- OGLAS -

Navodi se da je brod u Ameriku stigao iz Čilea preko Paname i Bahama. Đurašević je potom, uz pomoć brodske dizalice, ukrcao kokain na brod, prenosi CNN.

Podgorički portal Vijesti.me objavio je da je Ivan Đurašević crnogorski državljanin.

– Ovo je jedna od najvećih zapljena u našoj historiji. Ovolika količina može ubiti milione ljudi. Milione – napisao je državni advokat Vilijam Meksvejn (William McSwain).

Prema podacima Reutersa o praćenju broda, brod je bio u Čileu, Peruu, Kolumbiji i Panami tokom prošlog mjeseca.

Kompanija “Mediterranean Shipping”, vlasnik teretnog broda, u svom saopćenju je navela da su upoznati s incidentom i da sarađuju s američkim vlastima u razotkrivanju trgovine ilegalnim drogama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA