Vijesti
Merkel odbacila izjave Macrona da je NATO "klinički mrtav" Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom Jensom Stoltenberbom u Berlinu poručila da su takve kritike nepotrebne
# Anadolu Agency (AA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u četvrtak izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO "klinički mrtav", istakavši kako zapadna vojna alijansa "neophodna" za evropsku sigurnost, prenosi Anadolu gency (AA).

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom Jensom Stoltenberbom u Berlinu poručila da su takve kritike nepotrebne.

"Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi. Ne slažem se s tim stavom i mislim da ovakav nasumični napad nije nikome od koristi", rekla je Merkel.

Francuski predsjednik je uintervjuu za "Economist" izjavio da je "NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora". On je istakao da je Alijansa "klinički mrtva" zbog pomanjkanja saradnje između SAD-a i ostatka saveza.

Stoltenberg se složio sa stavom njemačke kancelarke, navodeći da svaki pokušaj distanciranja Evrope od SAD-a također ugrožava sigurnost Evropske unije.

Pozvao je na intenzivniju saradnju unutar NATO-a u cilju jačanja zapadne vojne alijanse.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.