10 C
Sarajevo
23.04.2024

Analiza: Zašto kupci novih automobila mijenjaju dizelaše za hibride i električne modele?

Glavni problem jeste zabrinutost zbog emisije štetnih gasova, navodi Autocar. Ovaj magazin, koji je ujedno i najstariji automobilski časopis na svijetu, još 2017. godine naručio je izradu studije o kupovini dizel automobila. Bilo je predviđeno da se istraživanje obavlja naredne tri godine, kako bi se uvidjele potencijalne razlike i stekla šira slika o tržištu.

Tada, 2017. godine previđeno je da će dizel modeli činiti svega 23% od ukupno prodatih automobila. Takva brojka uzeta je sa skepsom od strane rukovodstva Autocara, koji nisu vjerovali da može doći do toliko drastičnog pada. Ipak, dve godine kasnije, dizelaši imaju udeo od 27% u ukupnom broju prodatih automobila na Ostrvu.

Na ovom padu potražnje najviše su profitirali benzinci, dok su automobili pogonjeni alternativnim gorivima i dalje prava rijetkost i čine svega 6% tržišta.

- OGLAS -

Ipak, očigledno je da dolazi do velikih promjena. Autocar dalje predviđa da će udio dizelaša na tržištu pasti na 17%, dok će rasti broj hibrida i električnih automobila. Prije dvije godine na pitanje da li bi kupili električni/hibridni model 23% učesnika je dalo pozitivan odgovor, ove godine je na istoj anketi više od 34% učesnika odgovorilo sa “da”.

Čak i na tržištu polovnih automobila potražnja za dizel vozilima opada. Samo 21% ispitanika koji planiraju da kupe polovan automobil bi kupilo model sa dizel motorom, dok se 19% izjasnilo da bi kupilo električni/hibridni automobil. Međutim, kako je uopšeno mali broj ovakvih alternativnih automobila dostupan na tržištu polovnjaka u Velikoj Britaniji postoji jasna neproporcionalnost između ponude i potražnje.

Ipak nije sve tako crno za dizelaše. Segment u kojem je dizel i dalje veoma poželjna opcija jesu veliki automobili. Vlasnici ovakvih modela i dalje su zainteresovani za “naftu” te je više od trećine ispitanih kazalo da će sigurno i sljedeći automobil biti “dizelaš”, dok je više od polovine kazalo da su i dalje zainteresovani za ovo gorivo.

U aprilu 2019. godine u anketi ispitanicima koji su potpuno odbijali dizel kao pogonsk gorivo postavljen je niz pitanja. Ispod su izlistani razlozi i procenat ljudi koji su dali potvrdan odgovor da ih taj povod odvraća od kupovine dizel vozila.

  1. Visok nivo emisije štetnih gasova – 76%
  2. Briga zbog pada vrednosti automobila – 58%
  3. Viša nabavna cena – 22%
  4. Nedostatak iskustva sa dizelom – 17%
  5. Testovi automobilskih stručnjaka – 12%
  6. Lošije performanse – 10%
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA