21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Smanjiti disbalans između potreba tržišta rada i obrazovnog sistema

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku DVV International – Ureda za Bosnu i Hercegovinu, bilo je domaćin okruglog stola na temu “Unapređenje saradnje obrazovanja odraslih i privrede u ZDK” koji je održan u Zenici.

Na skupu su sudjelovali ministri iz Vlade ZDK, predstavnici Službe za zapošljavanje ZDK, Privredne komore ZDK-a, Pedagoškog zavoda ZDK, Univerziteta u Zenici te udruženja privrednika, koji su razgovarali o modelima poboljšanja privrednog i društvenog ambijenta, kako bi se stvorili uslovi za veće zapošljavanje te ostanak mladih u ZDK-u i BiH.

-Privredna komora neprekidno istražuje kakve su potrebe kompanija za radnom snagom, a analiza tih rezultata pokazuje da postoji diskrapancija vezano za veliki broj nezaposlenih – 55.178 osoba u septembru ove godine bilo je na evidenciji SZZDK, a s druge strane veliku potrebu za kvalificiranom radnom snagom. To ukazuje na činjenicu da radna snaga ne posjeduje potrebna znanja, vještine, odnosno kompetencije u savremenom procesu rada – smatra predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić.

- OGLAS -

Ističe da je potrebno sinergijski djelovanje svih institucija da bi se smanjio disbalans između potreba tržišta rada i obrazovnog sistema.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo što je “ove godine obrazovanje u vrhu prioriteta i interesovanja, posebice imajući na umu saradnju Ministarstva s različitim institucijama”.

-Obrazovanje i reforme obrazovanja trebaju ići ukorak sa zahtjevima zajednice, a zahtjevi zajednice idu u pravcu da obrazovne vlasti pruže ono što oni traže – kazao je ministar Kozlić.

Napomenuo kako su ove godine počeli realizirati Pravilnik o izvođenje praktične nastave izvan škole, da sudjeluju u funkcionalnom osposobljavanju djece kroz projekt “Škola za 21. vijek” te obrazovanju odraslih.

Projekt koordinator u DVV International – Ureda za BiH Anes Čerkez istakao je kako je fokus njegove organizacije na međusektorskoj saradnji institucija obrazovanja i poslodavaca te drugih relevantnih aktera, a koja do sada nije bila na zadovoljavajućem nivou.

-Zato je što prije nužno unaprijediti tu saradnju kako bi se osigurala funkcionalnost sistema obrazovanja odraslih u ZDK- poručio je Čerkez.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA