Vijesti
Merkel tvrdi da nije imala političke snage za razgovore s Putinom uoči invazije na Ukrajinu Merkel, koja je napustila politiku nakon šesnaest godina na vlasti poslije njemačkih izbora u septembru 2021., zvanično je predala vlast Olafu Scholzu.
#

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je namjeravala da sazove evropske razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom godinu prije njegove invazije na Ukrajinu, ali da u konačnici nije uvidjela nikakvu mogućnost utjecaja na ruskog čelnika na kraju njenog mandata.

Merkel je izjavila za magazin "Spiegel", u intervjuu objavljenom u četvrtak, da su ona i francuski predsjednik Emmanuel Macron planirali da održe razgovore u nezavisnom formatu s Putinom u Evropskom vijeću u 2021. tokom njenog posljednjeg ljeta na kancelarskoj dužnosti.

"Ja, međutim, više nisam imala snage da insistiram na tome jer, nakon svega, svi su znali: ona napušta dužnost najesen", kazala je.

Merkel, koja je napustila politiku nakon šesnaest godina na vlasti poslije njemačkih izbora u septembru 2021., zvanično je predala vlast Olafu Scholzu iz Socijaldemokrata u decembru te godine.

Američki predsjednik Joe Biden sastao se s ruskim čelnikom u junu 2021. Komentirajući oproštajnu posjetu Moskvi u augustu 2021., Merkel, koja tečno govori ruski, izjavila je za "Spiegel":

"Osjećaj je bio veoma jasan: u smislu politike sile, prošli ste. Za Putina je samo sila bitna", prenosi "Reuters".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.