Vijesti
Milano od sljedeće godine zabranjuje pušenje na javnim prostorima ZBOG velikog onečišćenja zraka u Milanu, gradske vlasti od početka iduće godine uvode zabranu pušenja u tom gradu na autobusnim stajalištima i drugim javnim mjestima.
#

Od 1. januara ljudi ne smiju pušiti ako ne mogu osigurati udaljenost od najmanje 10 metara od ostalih osoba, priopćila je milanska općina.

To znači da se više neće pušiti na otvorenim sportskim stadionima, na grobljima i u parkovima, kao ni na autobusnim stajalištima, navodi se u priopćenju.

Pušenje na otvorenom potpuno zabranjeno od 1. januara 2025.  

Pušenje na otvorenom - čak i u izoliranim područjima - u potpunosti je zabranjeno od 1. siječnja 2025. godine.

Ta je mjera dio zakona o čistom zraku čiji je cilj suzbiti kronično visoku razinu emisije kancerogenih čestica prašine PM10 u Milanu.

Europski je sud prošli tjedan ukorio Italiju zbog toga što je "sustavno i ustrajno" kršila pravila EU protiv onečišćenja PM10 česticama u velikim dijelovima zemlje, uključujući Milano.

Grad je priopćio da će postupno pooštriti prometna ograničenja za starija vozila, prisiliti benzinske pumpe da instaliraju punionice za električne automobile i zabraniti grijanje kuća na dizel.

Ostale mjere čistog zraka uključivale su ivičnjake na peći na drva u pizzerijama, zabranu roštiljanja i vatrometa od 1. listopada do 31. marta te zahtjev da trgovine drže zatvorena ulazna vrata.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.