Vijesti
Ministar vanjskih poslova Grenade: Rješenje pitanja Kosova treba da bude donijeto kroz dijalog Mi smo suspendovali sve prethodne izjave, jer verujemo da ne smiemo da prejudiciramo rešenje ovog pitanja, već ono treba da bude donijeto kroz dijalog, izjavio je ministar spoljnih poslova Grenade
# Anadolu Agency (AA)

Ne smijemo da prejudiciramo rješenje pitanja Kosova, ono treba da bude donijeto kroz dijalog, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Grenade Peter Charles David na sastanku sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem, koji mu je zahvalio na povlačenju priznanja Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nedavno smo potpisali protokol koji je rekao našu želju da zajedno radimo na pitanjima sa kojima je suočena Srbija na Kosovu. Mi smo suspendovali sve prethodne izjave, jer vjerujemo da ne smemo da prejudiciramo rješenje ovog pitanja, već ono treba da bude donijeto kroz dijalog", naveo je David na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u Beogradu.

Kako je rekao, Grenada je spremna da prizna ishode dijaloga.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, David je kazao da je misija Grenade da ojača odnose između dvije zemlje.

"Naša misija, cilj, zadatak jeste da ojačamo odnose između naše dvije zemlje, ali i u regionu. Vjerujemo da iako smo geografski udaljeni, postoji mnogo toga što nam je zajedničko i mnogo toga što možemo da uradimo u našim odnosima", kazao je.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko oblasti za koje Grenada veruje da mogu biti potpisani sporazumi o saradnji sa Srbijom.

"Naša misija je da revitalizujemo odnose između naših zemalja, između naših regiona i da se postaramo da narodi karipskog regiona i Grenade razviju bliže odnose sa Srbijom", kazao je.

Dačić je poželio dobrodošlicu Davidu, navodeći da na takav način želi da uzvrati za "izuzetno prijateljski odnos koji je Grenada pokazala prema Srbiji".

"Želim da zahvalim Grenadi na razumevanju naše pozicije i poslije našeg upoznavanja sa situacijom, Grenada je donijela odluku da suspenduje sve prethodne odluke dajući prednost dijalogu (sa Prištinom)", kazao je.

Saglasio se sa kolegom iz Grenade da postoji mnogo oblasti za saradnju, poput obrazovanja, privrede i oblasti informacionih tehnologija.

Upitan kako SAD, Evropska unija i Kina ne mogu da natjeraju Kosovo da povuče stopostotne takse na proizvode iz Srbije, Dačić je odgovorio da ne veruje da je to baš tako, izrazivši sumnju da je reč o dvostrukoj igri.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Kosova Hashima Thacija da će Kosovo odgovoriti na prijetnje Srbije, Dačić je rekao da nikakve prijetnje ne dolaze iz Srbije, te da nije pretnja ako Srbija kaže "ako napadnete Srbe mi ćemo da branimo Srbe".

"Šta sad treba da kažemo, slobodno napadnite?", upitao je, konstatujući da to nije prijetnja, već upozorenje.

Ministar spoljnih poslova Grenade sastao se u Beogradu i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i premijerkom Anom Brnabić.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.