15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

‘Connecto 2019’ okupio bh. dijasporu i lokalne gospodarstvenike

Konferenciju “Connecto-poslovna suradnja s dijasporom”, koja je u četvrtak održana u Tehnološkom parku (TP) Intera u Mostaru, obilježile su inspirativne priče, razmjena ideja i informacija, dijeljenje iskustava, druženje te uspostavljanje poslovnih kontakata.

Cilj konferencije bio je povezivanja bh. poduzetne dijaspore i lokalnih gospodarstvenika kako bi im se olakšalo uočavanje novih poslovnih prilika i vrijednih partnerstava, priopćeno je iz Intere.

“Odlučili smo organizirati ovu konferenciju kako bismo predstavili potencijal koji leži u suradnji mnogobrojne bh. dijaspore i lokalnih gospodarstvenika, a 160 prijavljenih poduzeća i pojedinaca dovoljan su pokazatelj interesa za unaprjeđenjem lokalne ekonomije korištenjem znanja i resursa naše dijaspore”, kazao je izvršni direktor TP Intera Vedran Šimunović.

- OGLAS -

Voditeljica GIZ-ovog projekta “Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim poduzećima u BiH” Karin Rau kazala je kako je poslovna suradnja s dijasporom vrlo značajan faktor za gospodarski razvoj BiH.

“GIZ trenutno implementira projekt na temu inovacija i digitalizacije u malim i srednjim poduzećima kojim nastojimo podržati bh. poduzeća da prate trendove razvijenih tržišta i iskoriste prednosti različitih digitalnih alata kako bi efikasnije poslovali. Ovakvi događaji poduzećima pružaju priliku da se upoznaju s različitim mogućnostima koje i oni sami mogu primijeniti”, istaknula je Rau.

Konferenciju su obilježile dvije panel diskusije koje su okupile lokalne poduzetnike koji su svoje iskustvo prethodno stjecali u inozemstvu, a sada ga implementiraju u svom radu upravljajući vlastitim poduzećima u BiH, ali i one koji u svojim organizacijama svakodnevno unaprjeđuju mogućnosti suradnje s dijasporom kroz različite sektore.

Konferenciju je zatvorio veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, koji se osvrnuo na veliki ekonomski potencijal regije koji, kako je rekao, leži u poljoprivrednoj proizvodnji, velikim talentima u industriji informacijskih tehnologija i turizmu.

Poseban naglasak stavio je na potencijalne investicije i brojnu bh. dijasporu koja predstavlja pozitivan primjer kako se stečeno znanje i iskustvo u inozemstvu može primijeniti u BiH, a takvi su primjeri, kako kaže, prezentirani upravo na konferenciji “Connecto”.

“Skoro dva milijuna Bosanaca i Hercegovaca živi i uspješno djeluje u dijaspori. Oni su izvanredan primjer kako ljudi iz BiH, koji žive u sustavima u kojima postoji adekvatna vladavina prava, mogu iskoristiti svoj potencijal. Iz tog razloga je Veleposlanstvo SAD-a zainteresirano pomoći svima iz dijaspore koji se žele vratiti svojoj kući, uspjeti te pomoći ovoj zemlji. Vi ste svi divan primjer kako uspjeti”, poručio je veleposlanik Nelson.

Nakon završetka konferencijskog dijela programa, sudionici su imali priliku sudjelovati na B2B sastancima koji su im omogućili ostvarivanje vrijednih kontakata s potencijalnim partnerima, suradnicima i investitorima.

Konferencija je dio jedinstvenog događaja kojeg je Intera organizirala u partnerstvu s BH Futures Foundation, a uz financijsku podršku sponzora UniCredit Bank i pokrovitelja GIZ-a, USAID-a kroz projekt Diaspora Invest, Gospodarske komore Federacije BiH te ostalih, priopćeno je iz Tehnološkog parka Intera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA