1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Pakistan zatvorio zračni prostor zbog eskalacije tenzija s Indijom

Vlasti Pakistana u potpunosti su zatvorile zračni prostor zbog eskalacije tenzija s Indijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured za kontrolu civilnog zrakoplovstva saopćio je da su u Pakistanu zabranjeni svi civilni letovi.

Pakistanske snage jutros su srušile dva borbena aviona Indije koji su ušli u pakistanski zračni prostor. S druge strane, lokalni mediji javlja da je i indijska vojska srušila pakistanski bombarder F16.

- OGLAS -

Tenzije u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. februara kada su bombaškom napadu na konvoj ubijena 44 vojnika u Indiji. Indija je za napad optužila Pakistan, a zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad. Indijske snage su 26. februara izvele zračne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Do sada su Indija i Pakistan vodili tri rata u Kashmiru u kojem 90 posto populacije čine muslimani.

Indija kontrolira oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir.

Pakistan je dijelu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA