Vijesti
Moldavija zatražila od zapadnih zemalja sisteme protivzračne odbrane Ministar odbrane Moldavije Anatolie Nosatii potvrdio je da je ta zemlja zatražila od svojih zapadnih partnera sisteme protivzračne odbrane, što je potez koji signalizira odstupanje od politike zemlje da ne kupuje smrtonosno oružje sa Zapada.
#

Nosatii, koji je prisustvovao sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramsteinu u Nemačkoj, prošle sedmice, priznao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da su šanse za dobijanje takvog odbrambenog naoružanja male u trenutku kada glavni prioritet zapadnih saveznika ostaje isporuka oružja Ukrajini.

"Nije tako lako da država kaže: 'želim ovo i želim ono', i da se nadate da će vam to neko dati", rekao je Nosatii i dodao da su razgovori sa zapadnim zemljama o tom pitanju "u toku".

Stav Moldavije o traženju zapadnog oružja se promjenio nakon nekoliko incidenata na njenoj granici sa Ukrajinom, gdje su ruske rakete, koje je oborila Ukrajina, pale na teritoriju Moldavije.

"Rat u Ukrajini je pokazao da status neutralnosti Moldavije i rasprave o demilitarizaciji Moldavije više nisu aktuelne", dodao je Nosatii u svom intervjuu za RSE.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.