Vijesti
Moldavska predsjednica kategorična: "Vladimir Putin će biti uhapšen ako dođe u našu zemlju" Predsjednica Moldavije Maia Sandu poručila je da će Moldavija uhapsiti predsjednika Rusije Vladimira Putina ako uđe na teritoriju njene zemlje.
#

Predsjednica Moldavije Maia Sandu poručila je da će Moldavija uhapsiti predsjednika Rusije Vladimira Putina ako uđe na teritoriju njene zemlje.

"Republika Moldavija će poštovati odluku Međunarodnog kaznenog suda koji je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina za ratne zločine počinjene u Ukrajini i ako uđe na teritorij naše zemlje, bit će uhapšen", izjavila je u razgovoru sa stranim novinarima moldavska predsjednica, prenosi M1 Moldova.

Ona je istakla da za sada ne postoji opasnost od vojne invazije Rusije na Moldaviju.

"Sada ne postoji opasnost od vojne invazije za Moldaviju zbog Ukrajine, koja drži rusku vojsku podalje od naših granica, ali se suočavamo s pokušajima Rusije da je destabilizira. Srećom, naše su institucije uspjele odbraniti zemlju, a postajemo otporniji", rekla je Sandu.

Izrazila je zahvalnost što Moldavija prvi put od nezavisnosti nije ovisna o ruskoj energiji.

"Dugi niz godina vidimo da nas Rusija pokušava ucijeniti energijom i želim vam reći da danas, prvi put od stjecanja neovisnosti, Moldavija, s izuzetkom Pridnjestrovske regije, ne troši ruski plin. Radimo, postajemo otporniji, ali naravno trebamo podršku. Propaganda je veliki problem i utjecala je na naš demokratski proces", naglasila je.

Podsjećamo, Međunarodni krivični sud izdao je sredinom marta nalog za hapšenje Putina, optužujući ga za ratne zločine.

Tako su 123 zemlje članice ovog suda obavezne uhapsiti čelnika Kremlja ako uđe na njihovu teritoriju. Moskva je više puta odbacila optužbe da su njene oružane snage počinile zločine u Ukrajini. Moldavija je ratificirala ugovor o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda, koji je stupio na snagu 1. januara 2011.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.