Vijesti
Moreno: Assange je koristio ekvadorsku ambasadu za špijuniranje Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u više je navrata kršio odredbe kaucije i koristio je ekvadorsku ambasadu za špijuniranje, izjavio je ekvadorski predsjednik Lenin Moreno za britanske novine Guardian
#

Londonska policija "izvukla" je Assaangea iz zgrade ambasade u četvrtak nakon što mu je ukinut sedmogodišnji azil, otvarajući put za njegovo izručenje Sjedinjenim Državam pod optužbom za najveće curenje američkih povjerljivih podataka u historiji.

Assangeovi odnosi s tom latinoameričkom zemljom prekinuti su nakon što ga je Ekvador optužio za objavu informacije o ličnom životu Morena.

Moreno je negirao u razgovoru za Guardian, objavljenom u ponedjeljak, da je djelovao iz osvete zbog načina na koji su objavljeni dokumenti o njegovoj porodici. Kazao je da žali što je Assange koristio ambasadu Ekvadora kako bi se mješao u unutrašnje stvari demokratske zemlje.

- Svaki pokušaj destabilizacije je neprijateljski čin prema Ekvadoru, jer smo mi suverena zemlja i poštujemo politiku svake druge zemlje - izjavio je  Moreno za Guardian putem emaila.

- Ne možemo dopustiti da naša ambasada, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje - navodi Guardian Morenove rijkeči.

Assangove pristalice navode da ga je Ekvador izdao po nalogu Washingtona, tvrdeći da je ukidanje njegovog azila nelegalno i da to predstavlja mračan moment za slobodu štampe, prenosi Reuters.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.