9 C
Sarajevo
20.04.2024

Face saznaje: Dugo iščekivani zakon o demobilisanim borcima konačno usaglašen, uskoro objava registra!

Na sastanku odbora za boračka pitanja Parlamenta FBiH sa komisijom vlade usaglašen je zakon o demobilisanim borcima koji se toliko dugo čekao. Ovu informaciju za Face je potvrdio Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja Federacije Bosne i Hercegovine. 

Svi u radnoj grupi su htjeli da se dođe do realnog teksta. Za realizaciju ovog zakona potrebno je izdvojiti dodatnih 50 miliona maraka. Također uputili su i pet inicijativa za izmjene pet zakona kako bi se definisala određena prava za sve demobilisane borce i članove njihovih porodica.

“Usaglasili smo i način uspostave i objave javnog registra na web stranici Ministarstva za boračka pitanja sa rokovima. Uz zajednički rad i uvažavanje radna grupa je jednoglasno usvojila tekst. Vrlo brzo će biti upućen u dalju proceduru prema Vladi FBiH. 

- OGLAS -

Na pitanje novinarke FACE-a da li su borci zadovoljni, te da li su dobili ono što traže godinama, Bukvarević je odgovorio:

“Borci i njihove porodice trenutno imaju četiri federalna i 10 kantonalnih zakona, koji ostvaruju određena prava. Kategorija demobilisanih boraca zakon nisu imali do 2010. godine i ovo je 5. zakon iz oblasti boračko-invalidske zaštite na nivou FBiH i ovo je zakon koji prije svega tretira prava demobilisanih branilaca”, kazao je Bukvarević.

Kaže da su u radnu grupu predloženi predstavnici svih kategorija koji predstavljaju demobilisane borce.

“Prije svega Savez demobilisanih boraca BiH, JOB, predstavnike demobilisanih branilaca HVO-a, predstavnike boraca kampa, dstavnike koordinacije maloljetnih dobrovoljaca pripadnika oružanih snaga. Bilo je 10 njihovih predstavnika. Svi su prihvatili ova rješenje i nadam se da će u dobroj proceduri i Vlada FBiH, oba doma Parlamenta Federacije BiH privatiti ova rješenja do kojih smo zajedno došli”, zaključio je za kraj Bukvarević.

Podsjećamo, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH od ponedjeljka je počelo s aktivnostima vezano za kreiranje finalne verzije Prijedloga teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA