12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

U BiH je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja

Misija OSCE-a u BiH i Evropski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) organizirali su u Sarajevu konferenciju o prikupljanju podataka o nasilju u porodici i nasilju nad ženama na kojoj će se analizirati načini i politike prikupljanja tih podataka i njihova usklađenost sa međunarodnim standardima.

– Na osnovu prikupljenih podataka bit ćemo u boljoj poziciji da analiziramo stepen provedbe strateških dokumenata koji su na snazi, da ocijenimo pomoć koja se pruža žrtvama i isto tako da pomogemo BiH u ispunjenju međunarodnih standarda. U državi kakva je BiH, gdje su sistemi prikupljanja podataka decentralizirani, to još više dobija na značaju -, dodao je Berton.

Iz tog razloga je Misija OSCE-a u BiH u saradnji sa Gender centrom Federacije BiH odlučila izraditi odgovarajuću bazu podataka zahvaljujući kojoj je već pružena velika pomoć nadležnim organima u radu upravo na ovim predmetima. Istovremeno je, prema Bertonovim riječima, umanjen socijalni i psihološki teret koji nose žrtve.

- OGLAS -

– Dosad je ova baza podataka uvedena u upotrebu samo u Federaciji BiH, ali se nadamo skoroj prilici da i vlastima u Republici Srpskoj pomognemo da formiraju vlastitu bazu podataka -, kazao je Berton.

Šef Odjela za operacije Evropskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE) Therese Murphy je kazala da je jedno od područja kojima se bavi taj institut administrativno prikupljanje podataka o rodno zasnovanom nasilju. Sve države u svijetu, naglasila je, imaju pred sobom izazov da se bore sa ovom pojavom.

– Institut dugi niz godina radi na izradi okvira za procjenjivanje stepena prisustva, odnosno rasprostranjenosti rodno zasnovanog nasilja. Danas smo ovdje kako bismo razgovarali o mogućnostima uvođenja takvog okvira i u BiH, kako bismo imali podatke koji su uporedivi i kako bismo na osnovu toga mogli dalje raditi. Još jedno područje gdje se nadamo saradnji sa BiH jeste uvođenje indeksa rodne ravnopravnosti. Ovim indeksom mjere se razlike u životima muškaraca i žena u šest ključnih oblasti života, kao što su npr. pristup zapošljavanju, pozicijama moći, raspolaganje finansijskim sredstvima itd. Veoma se radujemo mogućnosti saradnje sa statističkim zavodom u BiH i mogućnosti uvođenja indeksa rodne ravnopravnosti u predstojećih nekoliko godina -, dodala je Murphy.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić je kazala da BiH vezano za ravnopravnost spolova ima lidersku ulogu u regionu, te najavila da već iduće sedmice zajedno sa Vijećem Evrope organizuju regionalnu konferenciju vezano za žene i izbore.

– Obaveza BiH u skladu sa Istanbulskom konvencijom se odnosi na prikupljanje relevantnih, reprezentativnih i uporedivih statitičkih podataka u redovnim vremenskim razmacima o slučajevima svih vidova nasilja obuhvaćenih ovom konvencijom -, podsjetila je Filipović-Hadžiabdić.

Šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek je istakao da Vijeće pruža podršku svim aktivnostima u vezi zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA