Vijesti
Moskva napala zemlje G7: "Peking i nas patološki pokušavaju ocrniti" Moskva je samit nazvala "inkubatorom" proturuske i protukineske histerije.
#

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da je jedini cilj nuklearne retorike G7 podvrgnuti Moskvu i Peking psihološkom, vojnom i političkom pritisku.

G7 je prošle sedmice u prvom saopćenju o nuklearnom razoružavanju izdanom na samitu, pozvao Rusiju i Kinu na veću transparentnost u pogledu njihovih nuklearnih arsenala, slično koracima koje su poduzele Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska.

Komentirajući dokument zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, zadužen u ministarstvu za pitanja kontrole naoružanja, rekao je da saopćenje odražava proturuski i protukineski ton.

"Stiče se dojam da zapadna retorika o veličini njihovih nuklearnih arsenala ima samo jedan cilj - podvrgnuti Rusiju i Kinu vojno-političkom pritisku",  rekao je Rjabkov u komentaru objavljenom na internetskoj stranici ministarstva.

Patološka želja

"Iza njega očigledno stoji patološka želja da se ocrne naše zemlje", dodao je. 

Komentari su uslijedili nakon oštrih odgovora Kine i Rusije na samit G7 i izjava u kojima se proziva obje zemlje za niz pitanja.

Moskva je samit nazvala "inkubatorom" proturuske i protukineske histerije.

„Bezgranično“ partnerstvo

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov "dragi prijatelj" Vladimir Putin obvezali su se na "bezgranično" partnerstvo nešto prije početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine i otada su jačali privredne, političke i vojne veze.

Nastavljajući bilateralne posjete, ruski premijer Mihail Mišustin stigao je u ponedjeljak kasno navečer u Kinu na razgovore s kineskim dužnosnicima i poslovnim ljudima, što je izazvalo dodatnu uznemirenost Zapada zbog odnosa dvije zemlje.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.