6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Što ako ste jako depresivni prije menstruacije?

Prema stručnjacima, tada je riječ o takozvanom predmenstrualnom disforičnom poremećaju, piše portal Zadovoljna.
 
Predmenstrualni disforični poremećaj uz sebe vezuje značajne tjelesne i psihičke promjene koje se javljaju nekoliko dana prije samog krvarenja, a nestaju dva do tri dana nakon početka menstruacije. O ovom u široj javnosti manje poznatom, no vrlo ozbiljnom poremećaju razgovarali smo s ginekologinjom Jasenkom Grujić, koja nam je pojasnila njegove karakteristike.
 
PDP (engl. Premenstrual dysphoric disorder/ PMDD) vrlo je neugodan zdravstveni problem sličan predmenstrualnom sindromu, ali je, naročito s psihološkog aspekta, mnogo ozbiljniji. Taj poremećaj karakteriziran je teškim nemirom, depresijom i anksioznošću, govori nam dr. Grujić, koja napominje da je taj poremećaj zabilježen kod 5 posto žena reproduktivne dobi.
 
Splet ozbiljnih simptoma
 
Kako nam dalje pojašnjava, svaka bi žena trebala obratiti pažnju na to ima li u navedenom periodu neke od ovih simptoma: bezrazložno je ljuta i preosjetljiva, ima osjećaj beznađa, pa čak i suicidalne misli, osjeća anksioznost ili paniku, gubi zanimanje za svakodnevne aktivnosti, umorna je, osjeća promjene apetita, prati je nesanica, glavobolja, nadutost, bolne dojke, bolovi u zglobovima i mišićima.
 
No što uzrokuje ovo stanje?
 
Još se uvijek ne zna sa sigurnošću mehanizam nastanka ovog poremećaja, no promjene hormona tijekom menstrualnog ciklusa mogu igrati ulogu, upravo kao i serotonina, tvari koja regulira moždane aktivnosti, a neke su žene izrazito osjetljive na promjene razine serotonina u ciklusu, pojašnjava dr. Grujić te dodaje da su češće zabilježeni slučajevi kod žena koje boluju od depresije, a s time se slažu i američki stručnjaci.
 
Svaka bi žena trebala obratiti pažnju na to ima li prije menstruacije neke od ovih simptoma: bezrazložno je ljuta i preosjetljiva, ima osjećaj beznađa pa čak i suicidalne misli, osjeća anksioznost ili paniku, gubi zanimanje za svakodnevne aktivnosti, umorna je, osjeća promjene apetita, prati je nesanica, glavobolja, nadutost, bolne dojke, bolovi u zglobovima i mišićima
Naime, prošlogodišnje istraživanje Sveučilišta North Carolina i američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje potvrdilo je ono na što se sumnjalo – predmenstrualni disforični poremećaj najčešće pogađa žene u čijoj obitelji postoje dijagnosticirani depresivni poremećaji ili se sumnja na njih.
 
U istraživanju je sudjelovala 91 žena za koju je prethodno potvrđeno da boluje od PDP-a, kao i 56 žena koje nisu imale takvih tegoba. Rezultati istraživanja pokazali su da je kod onih koje boluju od PDP-a prisutan tzv. gen ESR1 (estrogen receptor alpha gen). S druge strane, žene koje nisu bolovale od PDP-a nisu imale prisutan ovaj gen.
 
Potražiti psihološku i ginekološku pomoć
 
Dok se istraživanja nastavljaju, Američka psihijatrijska asocijacija, kao i dr. Grujić upozoravaju na ozbiljnost poremećaja i važnost liječenja.
Sumnja li žena da boluje od PDP-a, mora potražiti i ginekološku i psihološku pomoć. Potvrdi li se dijagnoza, dobit će antidepresive, kao i hormonalna kontraceptivna sredstva koja joj mogu pomoći. Jednako je tako važno i promijeniti prehranu te u svoju svakodnevicu unijeti više tjelesnih aktivnosti, zaključuje dr. Jasenka Grujić.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA