Vijesti
Moždana smrt NATO-a, Evropa je na rubu ponora Francuski predsjednik Emanuel Makron dao je dramatičan intervju za "The Economist", u kojem je ustvrdio da je NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora.
#

Makron je u intervjuu za "The Economist" upozorio evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

- Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na rubu ponora - kazao je Macron pa dodao kao Evropa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom Evropa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu - rekao je Makron.

Makron drži kako su do sada Amerika i Evropa dijelili interese te da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsednikom Donaldom Trampom . No, smatra kako Amerika po prvi put ima predsjednika koji "ne dijeli našu ideju o evropskom projektu" i da su, čak i ako Tramp ne pobjedi na sljedećim izborima, historijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.