10 C
Sarajevo
19.04.2024

Protesti u znak podrške Navalnom širom Rusije

Pristalice Navalnog su najavili proteste u više od 90 gradova širom zemlje, organizirane preko društvenih mreža.
 

Dan protesta u znak podrške zatvorenom ruskom disidentu Alekseju Navalnom i izraz bijesa zbog državne represije započeo je u subotu prvim hapšenjima na dalekom istoku zemlje prenosi Hina.

Policija je uhapsila preko 1.000 ljudi širom Rusije, pokušavajući silom prekinuti proteste hiljada demonstranata koji traže oslobađanje opozicionog lidera.

Među uhapšenim je i njegova supruga, koja je objavila svoju fotografiju na Instagramu ispod koje je pisalo: “Oprostite za lošu kvalitetu. Svijetlo u policijskoj marici je slabo”, napisala je Julija Navalnaja.

- OGLAS -

Navalni se trenutno nalazi u predraspravnom pritvoru koji mu je određen na 30 dana. Rusko pravosuđe tereti ga da je prekršio uvjete uvjetnog puštanja na slobodu otišavši na liječenje u Njemačku.

U Habarovsku, koji je sedam sati ispred Moskve zbog vremenske razlike, aktivisti su podijelili video snimke policije koja mlati demonstrante i trpa ih u policijsko vozilo. U tom gradu se također protestuje zbog hapšenja popularnog guvernera Sergeja Furgala.

Usprkos sibirskom ledenom vremenu stotine demonstranata izašlo je na ulice Vladivostoka i Irkutska, uzvikujući “Mi smo moćni” i “Putin je lažov”. Pristalice Navalnog su najavili proteste u više od 90 gradova širom zemlje, organizirane preko društvenih mreža.

Na protestu u Moskvi okupilo se najmanje 40.000 ljudi, procjena je Reutersa.

Zabranjeni protesti

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je upozorio javnost da ne učestvuje u neodobrenim protestima. Uz to, svi protesti su zbog pandemije zabranjeni mjesecima.

Ruske vlasti su u petak pritvorile i bliske saradnike Navalnog, koji je uhapšen na aerodromu u Moskvi u nedjelju po povratku iz Njemačke, gdje se liječio nakon pokušaja trovanja nervnim otrovom novičokom.

Među uhapšenima je i Navalnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozvao je u petak u telefonskom razgovoru ruskog predsjednika Vladimira Putina da pusti Navalnog na slobodu i provede transparentnu istragu o pokušaju njegova ubistva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA