Vijesti
Nabavka S-400 je završen posao, Turska ne misli praviti korak unazad
#

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan govoreći o kupovini odbrambenog sistema S-400, koji njegova zemlja nabavlja od Rusije, poručio je kako je to definitivno završen posao, te kako Turska nema namjeru praviti korak unazad.
Erdogan je u palati Dolmabahce u Istanbulu primio studente brojnih turskih univerziteta, a tokom susreta je odgovarao na njihova pitanja vezano za aktuelna dešavanja. Jedna od tema koja je zanimala studente bila je i ona o turskoj kupovini ruskog odbrambenog sistema S-400.

Odgovarajući na to pitanje, Erdogan je podvukao kako je riječ zapravo o završenom poslu.

"Kada je riječ o sistemu S-400 uopće nema govora o pravljenju koraka unazad, jer to je završen posao", poručio je Erdogan, dodavši kako će sistem biti isporučen Turskoj.

"Prije ili kasnije će nam biti isporučeni bombarderi F-35, ali isto tako i odbrambeni sistem S-400 će biti isporučen u našu zemlju", kazao je Erdogan.

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji.

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protuzračnog sistema Patriot, Turska je 2017. godine odlučila da od Rusije kupi sofisticirani odbrambeni sistem S-400. Takav potez Ankare je izazvao negodovanje Washingtona.

Niz američkih vojnih zvaničnika i analitičara traže da SAD ne isporuči Turskoj avione F-35 ako Turska dobije ruske sisteme S-400. Tvrde da bi tako Rusija indirektno mogla dobiti ključne parametre o američkim bombarderima.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je kazao kako kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.