Vijesti
Nacistička zastava pronađena nakon sudara kamiona u blizini Bijele kuće Američka parkovska policija podnijet će optužnice uz istražnu podršku Tajne službe, dodao je.
#

Nacistička zastava s kukastim križem pronađena je na mjestu nesreće nakon što je unajmljeni kamion udario u sigurnosne barijere na trgu Lafayette, u blizini Bijele kuće u Washingtonu.

Zastava i plastične vrećice za dokaze fotografirane su položene na cestu nakon nesreće. Reutersov svjedok rekao je da su istražitelji pronašli zastavu, koja je očito došla iz unutrašnjosti kamiona, prenosi Guardian.

Vlasti u Washingtonu uhapsile su vozača kamiona kojeg je policija okruga Columbia ocijenila sigurnim. U nesreći nije bilo povrijeđenih.

“Preliminarna istraga otkriva da je vozač možda namjerno udario u sigurnosne barijere na trgu Lafayette”, objavio je na Twitteru Anthony Guglielmi, šef komunikacija Tajne službe.

Američka parkovska policija podnijet će optužnice uz istražnu podršku Tajne službe, dodao je.

Televizija WUSA prikazala je video U-Haul kamiona zaustavljenog pored niza čeličnih stubova, s uniformiranim policajcima i psom koji su se približavali vozilu. Robot na daljinsko upravljanje otvorio je stražnja vrata kamioneta, gdje su se vidjela kolica, ali ne i drugi teret.

Chris Zaboji, svjedok nesreće, objavio je kratku snimku na društvenim mrežama na kojoj se vidi kako kamion ulazi u barikade. Video je potvrdio Reuters. Nakon što se jednom sudario, vozač je drugi put udario u barijere, rekao je.

25-godišnji Zaboji, pilot koji živi u Washingtonu, rekao je da je upravo završio s trčanjem i da je hodao kući kada je čuo glasan udar.

“Osvrnuo sam se i vidio da se U-Haul kombi zabio u barikadu. Odmaknuo sam se iza tipa na kolicima za golf i snimio video na mobitel. Nakon toga sam vidio da se ponovno zabio. Nisam htio biti ni blizu kamiona i otišao sam”, rekao je Zaboji.

Guglielmi je u prethodnom tvitu rekao da niko iz Bijele kuće ili Tajne službe nije povrijeđen.

Tačna lokacija predsjednika Joea Bidena u to vrijeme nije beila poznata. Ranije u ponedjeljak navečer u Bijeloj kući sastao se s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

Obližnji hotel Hay Adams evakuiran je na zahtjev Tajne službe, javio je Washington Post pozivajući se na hotelskog dužnosnika, dok je Tajna služba rekla da su neke ceste i pješačke staze oko parka zatvorene.

Glasnogovornik Washingtonske vatrogasne službe rekao je da je poziv stigao u 21.40 (1.40 GMT) za ono što je opisano kao istraga sumnjivog paketa.

Ubrzo je uslijedila velika reakcija policije, prije nego što su istražitelji utvrdili da je sadržaj uglavnom praznog kamiona bezopasan.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.