12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Iran obilježava godišnjicu ubistva generala Soleimanija: Osveta moguća i u SAD-u

U Iranu je danas počela cjelosedmična komemoracija i odavanje počasti generalu Qassamu Soleimaniju koji je ubijen 3. januara prošle godine u zračnom napadu kojeg su snage Sjedinjenih Američkih Država izvele u iračkom Bagdadu, javlja Anadolu Agency (AA).

Komemorativnom skupu na godišnjicu atentata na generala Soleimanija na Univerzitetu u Teheranu okupili su se vojni i politički predstavnici, kao i predstavnici nekoliko zemalja iz te regije.

Šef iranskog pravosuđa i bivši predsjednički kandidat Ebrahim Raesi poručio je kako je neophodna velika osveta za ubistvo Soleimenija koji je bio komandant elitne brigade iranske Revolucionarne garde.

- OGLAS -

Raesi je kazao da odlazeći američki predsjednik ne smije pomisliti da je amnestiran kazne te je dodao da odgovorni za Soleimanijevo ubistvo nikada i nigdje neće biti sigurni.

Soleimanijev nasljednik na čelu brigade Quds general Esmaeil Qaani poručio je kako bi Iran mogao osvetu za Soleimanijevo ubistvo izvesti i u samom SAD-u.

Komandant Revolucionarne garde general Hossein Salami se također obratio prisutnim i istakao da je Iran spreman na sve u kontekstu novog rasta iransko-američkih tenzija.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ima saznanja za mogući pokušaj iranskog napada na američke snage u Iraku, a šef iranske diplomacije Javad Zarif je kazao da ima saznanja da bi SAD mogao izvesti zavjeru u Iraku kako bi izmislio povod za rat.

Jučer je iranski predsjednik Hassan Rouhani kazao da je Soleimanijevo ubistvo bio neoprostiv zločin i poručio je da će iranska osveta doći u adekvatno vrijeme.

Komemoracije ubijenom iranskom generalu Soleimaniju održale su i proiranske snage u regiji, uključujući libanski Hezbollah, irački Hashd al-Shaabi i režimske snage Bashara al-Assafa u Siriji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA