5 C
Sarajevo
25.04.2024

Ljajić: Za rješenje statusa Kosova potrebna međunarodna konferencija

Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar zadužen za trgovinu, turizam i telekomunikacije izjavio je da je za, kako se izrazio, kosovsko pitanje neophodno održivo i dugoročno rješenje.

Ljajić je za podogoričku Pobjedu rekao da je Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), stranka koju predvodi, predložila plan rješavanja u tri faze.

Prva faza bi, kako je rekao, podrazumjevala uklanjanje ekonomskih barijera, druga faza rješavanje imovinskih pitanja, formiranje Zajednice srpskih opština i rješavanje problema kulturne baštine na Kosovu, dok bi treća faza podrazumjevala učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, izuzev Ujedinjenih nacija.

- OGLAS -

Ljajić je naveo da bi nakon toga trebalo vidjeti šta bi Srbija dobila zauzvrat, ali i da bi onda bila potrebna međunarodna konferencija, neka vrsta “Dejtona” kako je objasnio, gdje bi se u potpunosti otvorilo pitanje Kosova, odnosno tražilo konačno rješenje za status.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da je položaj Srba u Crnoj Gori isti kao u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (NDH), Ljajić je rekao da bi najveća korist bila da se crkveni velikodostojnici što manje upliću u politiku, kao što ni političari ne bi trebalo da se mješaju u vjerska pitanja.

“Nije moje da dajem bilo kakve recepte, ali da živim u Crnoj Gori, nastojao bih da kroz institucije države u kojoj živim popravljam položaj zajednice kojoj pripadam, nijednog trenutka ne dovodeći u pitanje lojalnost državi u kojoj živim. Mislim da taj balans može da se napravi – i lojalnost narodu kojem pripadate i lojalnost državi u kojoj živite”, rekao je Ljajić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA