Vijesti
Nakon napada na džamiju utvrđeno: Manhaus bio inspiriran napadima u Krajstčerču i El Pasu (FOTO) Napadač ima ekstremne desničarske poglede

Norvežanin Filip Manshaus, koji je tokom vikenda uhapšen zbog napada na džamiju nedaleko od Osla, bio je inspiriran izvršiocima napada u Krajstčrču na Novom Zelandu i El Pasu u Teksasu, pišu danas norveški mediji.

Oružani napad u džamiji, koji se dogodio u predgrađu Osla, norveška policija okarakterizirala je kao "pokušaj terorizma“. 

Policija je navela kako prvi nalazi istrage pokazuju kako je napadač ksenofob te da ima ekstremno desničarske poglede te da je želio sijati teror. 

On je optužen i za ubistvo svoje sedamnaestogodišnje polusestre koja je pronađena mrtva na drugoj lokaciji.  

Prema pisanju norveških medija, u porukama koje je objavljivao Manshaus stoji kako ga je "Sveti Brenton Tarant" odabrao za napad. 

Podsjetimo, Tarant je optužen za ubistvo 51 osobe u napadu na Krajstčrč u martu ove godine.  

U drugoj poruci on hvali Taranta, ali i osumnjičenog za napade u El Pasu, gdje su ubijene 22 osobe. Manhshaus pominje i osumnjičenog za napad na sinagogu u Kaliforniji gdje je u aprilu ubijena jedna osoba.

Poruke su objavljene na novom internet forumu pod nazivom "Endčen". 

 

  

Podsjetimo, devetnaestogogišnji Norvežanin u subotu je zapucao u džamiji u Baerumu, predgrađu Osla, i lakše ranio jednu osobu prije nego što ga je jedan vjernik savladao, a policija uhapsila.

Istražitelji, za sada, smatraju kako više nijedna osoba nije umiješana u ovaj napad.

Inače, odmah nakon incidenta u džamiji predstavnik džamije je izjavio kako je napadač u crnom, s kacigom i pancir prslukom ušao u zgradu gdje su bila samo tri vjernika. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.