Vijesti
Nakon što je Baerbock nazvala predsjednika Xi Jinpinga diktatorom, Kinezi joj uputili oštar odgovor Mao Ning, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da su Baerbockove izjave "ekstremno apsurdne" i da narušavaju političko dostojanstvo Kine.
#

Kina se požalila Njemačkoj nakon što je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nazvala predsjednika Xi Jinpinga "diktatorom", saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Mao Ning, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da su Baerbockove izjave "ekstremno apsurdne" i da narušavaju političko dostojanstvo Kine.

"Oni su otvorena politička provokacija", rekao je Mao na redovnom brifingu za novinare, dodajući da se Kina žalila Njemačkoj.

Baerbock je otvoreni kritičar Kine. U avgustu je rekla da Kina predstavlja izazov "temeljima načina na koji živimo zajedno u ovom svijetu". Ranije je aspekte putovanja u Kinu opisala kao "više nego šokantne" i rekla da Peking sve više postaje sistemski suparnik nego trgovinski partner.

U junu je američki predsjednik Joe Biden također nazvao Xija "diktatorom" dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken završio posjetu Kini s ciljem stabilizacije veza.

Podsjećamo, Baerbock je u intervjuu uživo za Fox News prošle sedmice to izjavila, kada su je upitali o ruskom ratu protiv Ukrajine.

"Ako bi Putin dobio ovaj rat, kakav bi to znak bio za druge diktatore u svijetu, poput Xija, poput kineskog predsjednika?" rekla je.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.