Vijesti
Napadač na vjernike u norveškoj džamiji pojavio se u sudnici sa modricama Norvežanin Philip Manshaus, koji je tokom vikenda uhapšen zbog napada na džamiju nedaleko od Osla, pojavio se danas pred sudom sa modricama na očima i povredama lica i vrata.
#

Policija je prvobitno tražila da se Manshausu odredi pritvor od četiri sedmice prema sumnji za ubistvo i kršenje Zakona o borbi protiv terorizma.

Njegova advokatica Unni Fries rekla je ranije da on ne priznaje krivicu i da ne razgovara sa istražiocima.

"On se drži svog prava da ne bude ispitan i ne priznaje krivicu", izjavila je Fries.

Sud bi trebalo tokom dana da donese odluku o zahtjevu policije za određivanje pritvora Manshausu (21) na nekoliko sedmica.

Policija je saopćila da je u toku istraga da li je Manshaus kriv za kršenje Zakona o borbi protiv terorizma kada je u subotu, 10. augusta, ispalio hice u džamiji nedaleko od Osla, iako niko nije povrijeđen u napadu.

Njega su u džamiji savladali vjernici i držali do dolaska policije.

On je osumnjičen i za ubistvo svoje sedamnaestogodišnje polusestre čije je tijelo policija pronašla nakon napada na drugoj lokaciji.

Norveški mediji nešto su ranije pisali da je on bio inspirisan izvršiocima napada na Novom Zelandu i El Pasu u Teksasu.

Prema pisanju medija, u porukama koje je objavljivao Manshaus na dan napada, on tvrdi da ga je "Sveti Brenton Tarant" odabrao za napad. Tarant je optužen za ubistvo 51 osobe u napadu u martu ove godine.

U drugoj poruci on hvali Taranta, ali i osumnjičenog za napade u El Pasu, gdje su ubijene 22 osobe. Manshaus pominje i osumnjičenog za napad na sinagogu u Kaliforniji gdje je u aprilu ubijena jedna osoba.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.