17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Skandal u Bugarskoj oko kupovine stanova, pljušte ostavke

Potpredsjednik bugarske vladajuće stranke Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) podnio je danas ostavku u parlamentu zbog skandala oko kupovine luksuznih stanova po cijenama nižim od tržišnih, što je već dovelo do ostavki trojice visokih političara.

Cvetan Cvetanov, koji je šef poslaničke grupe GERB u bugarskom parlamentu izjavio je da nije učinio ništa loše, ali je da je želio da okonča spekulacije kako bi on mogao da iskoristiti svoja ovlašćenja kako bi sprečio bilo kakvu istragu, prenosi Rojters.

“Nemam čega da se stidim”, rekao je Cvetanov novinarima po povratku sa službenog puta u SAD i sastanka sa premijerom Bojkom Borisovim i dodao da “nikada, ni pod kojim okolnostima, nije prekršio zakon.”

- OGLAS -

Cvetanov je rekao da će ostati na funkciji zamjenika lidera GERB-a i da voditi kampanju ove stranke za izbore za Evropski parlament koji su zakazani za 26. maj.

Bugarski ministar pravosuđa i dva zamjenika ministara već su podnijeli ostavke nakon što su objavljeni izvještaji da su kupili prostrane stanove u jednom predgrađu Sofije po cijenama koje su bile znatno niže od tržišnih od istog investitora nekretnina prošle godine, a svi su poricali bilo kakve nepravilnosti.

Afera se proširila nakon istrage nevladine organizacije Fond za borbu protiv korupcije (ACF) i bugarskog servisa “Radija slobodna Evropa”, a vijest su prenijeli i drugi bugarski mediji.

Državna Komisija za borbu protiv korupcije pokrenula je istragu i najavila je da će ispitati i kompletnu prodaju tog investitora u posljednje četiri godine, prenose Nezavisne novine.

Opozicioni socijalisti, koji bojkotuju zasjedanja parlamenta od sredine februara, ponovili su svoje zahtjeve za prijevremenim izborima, optužujući vladu Borisova da se nije dovoljno borila protiv korupcije na visokom nivou.

Uprkos obećanjima vlade da će država da iskoreni korupciju, Bugarska se smatra najkorumpiranijom državom članicom EU na osnovu istraživanja Transparensi internešonal pošto još uvijek nije osudila nijednog visokog zvaničnika po optužbama za korupciju.

To je, po analitičarima, glavna prepreka ambicijama Bugarske da privuče više stranih investicija i da se pridruži zemljama Šengen zone u EU, prenosi agencija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA