Vijesti
Nasljednica Angele Merkel na čelu CDU-a je Annegret Kramp-Karrenbauer Dobila povjerenje stranačkih delegata da vodi stranku nakon povlačenja Merkel
#

Stranka kršćanskih demokrata (CDU) dobila je nasljednicu Angele Merkel na čelu ove vladajuće stranke u Njemačkoj.

Kako prenose njemački mediji, Annegret Kramp-Karrenbauer tokom unutarstranačkih izbora dobila je utrku sa Friedrichom Merzom i Jensom Spahnom.

Annegret Kramp-Karrenbauer izabrana je među 1.000 delegata koji su prisustvovali na kongresu CDU-a. Ona je tijesno pobijedila Merza sa 517 glasova. Merz kao drugoplasirani imao je 482 glasa.

Pedesetšestogodišnja Kramp-Karrenbauer bila je generalna sekretarka stranke, te je u konačnici dobila povjerenje stranačkih delegata da vodi stranku nakon povlačenja Merkel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obilježila je 18 godina na čelu Kršćansko-demokratske unije (CDU) a danas je oproštajnim govorom pozvala članove da pokažu jedinstvo i otvore novo poglavlje.

Nakon završetka govora, članovi CDU-a su upriličili aplauz koji je trajao nevjerovatnih devet minuta, a mnogi su držali transparente s porukom "Hvala šefice".

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.