15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Ko je osoba koja je prijetila Dodiku?

Kako Srpskainfo saznaje, inspektori SIPA su za jedan dan otkrili ko je osoba koja je u ponedjeljak pred kraj radnog vremena pozvala kancelariju Srpskog člana predsjedništva i uputila

Utvrđeno je da je poziv stigao sa broja iz Njemačke, ali osoba koja se u kabinetu javila na telefon nije uspjela da upiše cijeli broj sa kojeg je stigao poziv.

– Naše bezbjednosne agencije, prvenstveno SIPA, imaju veoma dobru saradnju s bezbjednosnim agencijama iz Njemačke, koje su odmah obavijestili o ovom događaju. Zahvaljujući ovoj međunarodnoj saradnji osumnjičeni muškarac je identifikovan u rekordnom roku. Mislim da nije prošao ni cijeli dan od prijetnji – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

- OGLAS -

On ističe da je riječ o muškarcu koji je državljanin BiH, ali koji se već duže vremena nalazi u Njemačkoj. Ono što je iznenadilo inspektore jeste da je ova osoba poziv uputila sa svog privatnog broja.

– Nakon što je on identifikovan inspektori SIPA su odmah krenuli u provjere kako bi se utvrdilo o kome se radi. Utvrđeno je da je to osoba koja ima policijski dosje i poznata je po krivičnim djelima. Uglavnom, je riječ o sitnijim krivičnim djelima – ističe izvor iz bezbjednosnih agencija.

Takođe, prema saznanjima inspektora i po dosadašnjim informacijama, ovaj muškarac nije ranije dovođen u vezu s terorizmom, a nije bio ni pripadnik vehabijskih ili selafijskih zajednica.

Naš sagovornik ističe da ova osoba nije u BiH i da se sada pokreću druge zakonske aktivnosti kako bi on bio uhapšen, a o svim aktivnostima obaviješteno je i Tužilaštvo BiH.

– Sad bezbjednosne agencije moraju da rade na tome kako bi se ova osoba što prije izvela pred pravosudne organe u BiH. Za sada postoje dvije opcije kako da se to izvede. Prema jednoj verziji, u što kraćem roku biće raspisana potjernica za ovim muškarcem i čim se pojavi na granici BiH biće mu stavljene lisice na ruke – ističe pomenuti sagovornik.

Kao druga opcija navodi se mogućnost da, pored potjernice, bude zatražena nova međunarodna pomoć. Odnosno, da se ova osoba uhapsi u mjestu gdje živi u inostranstvu, a da se zatim pokrene postupak njegovog izručenja u BiH. 

Podsjetimo, prijetnje Dodiku upućene su zbog postavljanja zastave Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH. U Dodikovom kabinetu su rekli da se javila stručna saradnica, a da je muškarac tada počeo da vrijeđa Dodika i njegove saradnike, govoreći da će ih sve zapaliti.

– Upućene su takve psovke i bljuvotine da je to neprimjereno za normalnu komunikaciju – rečeno je u kabinetu.

Naš izvor iz vrha bezbjednosnih agencija ispričao je kako je tekla istraga u ovom slučaju, za koji su mnogi mislili da neće biti rasvijetljen.

– Nakon što je u utorak prijavljeno SIPA da je nepoznata osoba pozvala Dodikov kabinet i uputila prijetnje, odmah je pokrenuta istraga. Formiran je tim i odmah upućen na lice mjesta kako bi utvrdilo šta se desilo – pojasnio je izvor blizak istrazi.

U Kabinetu su uzete izjave od osobe koja se javila na telefon, kao i ostalih koji su čuli razgovor.

„Neću biti pokretna meta“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se varaju svi oni koji misle da je naivan i da ne shvata šta se sve radi na početku njegovog mandata i poručio da ga nikakve odluke niti prijetnje ne mogu pokolebati da nastavi da štiti interese Republike Srpske i srpskog naroda.

– Ne želim nikome da budem pokretna meta. Jedina policija kojoj vjerujem jeste policija Republike Srpske i samo oni mogu da brinu o mojoj bezbjednosti tamo gdje se ja nalazim – istakao je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA