12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Bećirović: Zajednička izjava Višković-Brnabić o hidrocentralama je antiustavna

Delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) upozorio je na današnjoj sjednici Doma da je dogovor o gradnji hidrocentrala na Drini bez međudržavnog sporazuma između BiH i Republike Srbije neustavan.

“To je krajnje neozbiljno i ne znam kako se premijerka Srbije Ana Brnabić usudila na to jer to nisu dobrosusjedski odnosi”, kazao je Bećirović koji je problematizirao potpisivanje izjave premijera bh. entiteta Republika Srpska Radovana Viškovića i Brnabić o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem toku Drine.

Smatra Bećirović da je to pokušaj uzurpacije hidropotencijala jer nije moguće bez državnih organa to raditi imajući u vidu posebno i neosporenu činjenicu da je Drina međudržavna granica, a negirati tu činjenicu je ulazak je u “avanturu s nesagledivim posljedicama”.

- OGLAS -

Odgovor na to pitanje tražio je od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) koji danas ne prisustvuje sjednici te mu na to pitanje nije odgovorio.

Bećirović je stoga pozvao Tužilaštvo BiH da otvori konkretan predmet u vezi s tim slučajem jer se radi o narušavanju ustavnog poretka i Državno tužilaštvo treba otkriti da li ima zloupotreba državnih institucija.

Zatražio je i posebnu tematsku sjednicu Doma o tome, a visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka te ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Tursković (SDA) pozvao da o svemu obavijeste relevantne međunarodne institucije.

Podsjetio je da Srbija duguje BiH sedam milijardi KM kada je riječ o raspolaganju hidroenergetskim potencijama posebno na području Zvornika i Bajine Bašte koji pripadaju i BiH.

Istaknuo je da ta pitanja treba rješavati dijalogom i argumentirano u međudržavnim odnosima, a ne komplicirati ih kroz antiustavno djelovanje.

Bećirović je danas i čestitao građanima 25. novembar, Dan državnosti BiH, kao jedan od najvažnijih datuma države, ocjenjujući da je veoma važno to učiniti u najvišem zakonodavnom tijelu BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA