-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Novi misterij ispod Piramide Mjeseca

Arheolozi su u Meksiku pronašli skrivene tunele i pećinu ispod jednog od najvažnijih arheoloških nalazišta i to na dubini od oko osam metara.

Meksički Nacionalni institut za antropologiju i historiju objavio je detalje ovog nevjerojatnog otkrića.

Direktorica projekta konzervacije trga Plaza de la Luna, odnosno centralnog mjesta arheološkog kompleksa, Veronika Ortega, rekla je da su u fokusu daljih istraživanja upravo novootkriveni obredni prostor za koje jedan dio stručnjaka vjeruje da su povezani s ritualima posvećenima podzemnom svijetu koje su provodili stari Tolteci. Također, s obzirom na to, ondje bi, vjeruje Ortega, mogli pronaći i ljudske ostatke.

- OGLAS -

Dalja istraživanja, poručila je, omogućit će otkrivanje povezanosti starog grada s drugim dijelovima na kojima postoje ostaci civilizacija pretkolumbovske Amerike, piše Daily Star.

Ovo je otkriće rezultat istraživanja koje su arheolozi provodili oko Piramide Mjeseca, koja su počela prošle godine.

Upravo su geofizička ispitivanja električnim metodama omogućila detekciju različitih potencijala i samim time različitih podzemnih materijala.

Piramida Mjeseca izgrađena je u Teotihuakanu, najvećem gradskom središtu Srednje Amerike, odnosno starog Meksika. Od svog osnivanja do pada nakon gotovo 700 godina, Teotihuakan je bio najveći grad starog Meksika.

Kroz drevni grad prolazi Avenija mrtvih koja se proteže na više od 16 kilometra. Na sjevernom kraju avenije smještena je druga po veličini piramida, Piramida Mjeseca, a na sredini je Piramida Sunca, najmonumentalnija građevina u Teotihuakanu

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA