-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Karim Khan izabran za glavnog tužioca MKS-a

Khan, pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, bio je glavni favorit za tu funkciju ali ni on niti bilo koji drugi kandidat nije dobio potrebnu većinu poslije prvog kruga glasanja, pa je u petak održan i drugi krug u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Khan je pobijedio dobio 72 glasa, ispred Fergala Gaynora iz Irske sa 42 glasa, Španca Carlosa Castresana Fernandeza sa pet glasova i Frančeska Loa Voija iz Italije sa tri glasa. Jedan član nije glasao.

Tužilac tog suda ima jedan od najtežih mjesta u međunarodnom pravu zbog prirode slučajeva koje sud razmatra.

- OGLAS -

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa je prošle godine Bensoudi i jednom od njenih glavnih pomoćnika uvela sankcije zato što su nastavili da istražuju navode o ratnim zločinima Amerikanaca u Afganistanu.

UN ima ukupno 193 članice, ali više njih nije član Međunarodnog krivičnog suda sa sjedištem u Haagu, poput SAD-a i Izraela.

Britanac Karim Khan je advokat specijalista za ljudska prava. On je nedavno vodio specijalnu UN istragu o zločinima ISIS-a i tražio suđenja slična onima za nacističke vođe u Nirnmbergu.

Novi tužilac na dužnost stupa 16. juna, a imat će mandat od devet godina.

Prve odgovornosti novi tužilac imat će u odlučivanju o narednim fazama istrage o ratnim zločinima u Afganistanu i posebno spornoj istrazi o izraelsko-palestinskom sukobu iz 2014. u Gazi.

Izrael i SAD su se čvrsto suprotstavili istrazi suda o navodnim ratnim zločinima izraelskih snaga i palestinskih oružanih grupa. Prošle sedmice su sudije MKS-a ipak odlučile da sud ima jurisdikciju nad događajima u okupiranim palestinskim teritorijama, čime je otvoren put ka istrazi o ratnim zločinima.

MKS je jedini stalni sud za ratne zločine na svijetu. Često je kritikovan zbog bavljenja uglavnom slučajevima afričkih zemalja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA