Vijesti
NATO upozorava Tursku da ne koristi ruski sistem S-400 NATO je izrazio zabrinutost zbog izvješća da je njegova članica Turska prvi put koristila ruski sustav protuzračne obrane S-400 tijekom vježbe.
# AFP

NATO je izrazio zabrinutost zbog izvješća da je njegova članica Turska prvi put koristila ruski sustav protuzračne obrane S-400 tijekom vježbe.

"Taj sustav može predstavljati rizik za savezničke zrakoplove i može utjecati na odnose među članicama NATO-a", rekla je glasnogovornica Saveza u izjavi za dpa u subotu.

"Ovo je odluka Turske, ali S-400 ne može se integrirati u NATO-ov zračni i raketni sustav obrane. Važno je da Turska nastavi raditi s drugim saveznicama kako bi se pronašla alternativna rješenja."

 

Turski mediji ranije su izvijestili da je vlada u Ankari testirala rakete zemlja-zrak nedaleko od crnomorskog grada Sinopa u petak.

"Ako bude potvrđeno tursko testiranje sustava S-400, to će biti za žaljenje", rekla je glasnogovornica NATO-a.

Slični komentari na tu temu već su ranije izrečeni u Washingtonu. SAD je već isključio svog partnera Tursku iz programa borbenih zrakoplova F-35 zbog kupnje ruskog raketnog sustava, a prijeti i sankcijama.

Turska, s druge strane, tvrdi da joj je potreban vlastiti protuzračni sustav zbog prijetnji iz susjedne Sirije, ali i iz same Turske.

Ankara kaže da od partnera iz NATO-a nije dobila razumnu alternativnu ponudu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.