Vijesti
Navaljni pozdravio proteste u Rusiji: Osjećam ponos i nadu Pritvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni rekao je u poruci iz zatvora da je osjetio "ponos i nadu" kada je od svog advokata saznao za masovne proteste na kojima je zatraženo da bude oslobođen
#

„Iskreno, u meni se miješaju dva osjećanja – ponos i nada. Ljudi marširaju ulicama. Znači da sve znaju i razumiju“, naveo je najoštriji kritičar Kremlja.

Dodao je da su „oni koji Rusiju vraćaju unazad osuđeni na propast“ i da će „Rusija biti sretna“.

Ruska policija je juče uhapsila oko 1.500 pristalica osuđenog opozicionara Alekseja Navaljnog na protestima širom zemlje na kojima zahtijevaju njegovo oslobađanje.

Znak protesta

U centru Moskve okupile su se hiljade demonstranata, na poziv saradnika Navaljnog, čije je zdravstveno stanje veoma loše pošto duže od tri nedjelje štrajkuje glađu.

Navaljni (44) je počeo štrajk glađu u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar, zbog jakih bolova u leđima i gubitka osjećaja u nogama.

On je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Njemačke, gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje, optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obavještajnim službama, a dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija, prenosi Beta.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.