9 C
Sarajevo
24.04.2024

Orban: Fidesz bi mogao da napusti EPP

Čelnik EPP-a Manfred Weber zatražio je u četvrtak  da Fidesz  ukloni bilborde kojima se  napada predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Juncker.

Orbanov šef kabineta  Gergely Gulyas kasnije je izjavio kako će plakati biti zamijenjeni sljedeće sedmice  drugima koji promoviraju Orbanove planove za povećanje nataliteta.

Orban je, govoreći za državni radio, rekao da on i dalje smatra da bi EPP trebalo reformirati tako što bi trebalo da se okrene ka antiimigracionoj platformi, ali je istovremeno i povećao izglede da Fidesz napusti EPP, koji će se sastati 20. marta kako bi razgovarali o tom pitanju, prenosi Reuters.

- OGLAS -

“Rasprava može završiti s (Fideszovim) pronalaženjem mjesta unutar i izvan Narodne stranke. Ako moramo početi nešto novo … onda će očito prvo mjesto za razgovore biti u Poljskoj” rekao je Orban u intervjuu i dodao da vladajuća poljska stranka Prava i pravde (PiS) nije dio EPP-a.

Orban je kazao i da je u četvrtak razgovarao sa zvaničnicima EU, Junckerom i Weberom, a u nedjelju planira da posjeti glavnu regionalnu saveznicu – Poljsku.

Kazao je kako će poljski premijer Mateusz Morawiecki posjetiti Budimpeštu na državni praznik 15. marta.

Varšava i Budimpešta ranije su obećali da će blokirati bilo kakve sankcije prema bilo kojoj istočnoj članici  Evropske unije u odnosu na ono što kritičari vide kao nazadovanje tih država  u demokratskim standardima.

Šef stranke PiS, Jaroslaw Kaczynski,  de facto čelnik Poljske, Orbanov je saveznik i njih dvojica su se povremeno sastajali kako bi razgovarali o evropskim poslovima, navodi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA