1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Vučić Dodiku: Obojici je jasno da su Srbi uvijek dežurni krivci

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku u kojem je izrazio veliko žaljenje što neće učestvovati u „važnoj i veličanstvenoj“ ceremoniji otvaranja bolnice Srbija u Istočnom Sarajevu, ali i razumijevanje što je Milorad Dodik, od njega tražio da ne prisustvuje tom događaju koji su, kako kaže, dugo i temeljno planirali, prenosi Tanjug.
 
Dodik je u jučer upućenom pismu zamolio Vučića da odgodi ranije planiranu posjetu Istočnom Sarajevu za period poslije izbora u BiH.
 
Vučić u pismu Dodiku, međutim, primjećuje da je u Bosnu i Hercegovinu, u izbornu kampanju, stigao hrvatski premijer Andrej Plenković, ali, kako je naveo, gotovo niko, pogotovo ne iz Evropske unije, nije optužio Hrvatsku za direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za miješanje u stvari drugih država čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada BiH.
 
– I vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi Srbi. Upravo zato, saradnja Srbije i RS, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti, mora da bude sveobuhvatna i snažnija. To niko ne može da nam zabrani, niti to smemo da im dozvolimo -, kaže se u pismu koje prenosi Tanjug.
 
Vučić je u pismu izrazio žaljenje što zbog nedolaska neće biti u prilici da sa Dodikom razgovara o, kako je naveo, brojnim zajedničkim projektima i podršci države Srbije RS i njenom narodu.
 
– U potpunosti razumem to što ste od mene tražili da danas ne prisustvujem događaju koji smo dugo i temeljno pripremali, i to govori o vašoj odgovornosti i brizi za celinu interesa srpskog naroda. Napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u Bosni i Hercegovini, nisu nikakva novost -, naveo je Vučić.
 
Novost je, istakao je, to da su u tim napadima i optužbama učestvovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku dijela međunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa.
 
– Svejedno zahvalan sam vama na razumevanju, posebno našem narodu u Srpskoj, koji voli Srbiju, i obećavam da će pomoć i razvojna podrška Srbije RS-u biti samo veća i snažnija -, poručio je Vučić,
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA