12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Plenković: Izbor Željka Komšića je izigravanje Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo se i na rezultate izbora u Bosni i Hercegovini te na izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, rekvši kako je taj čin “izigravanje Dejtonskog sporazuma”, kako prenosi Anadolu Agency (AA).

Plenković je kazao kako se već više puta javno osvrnuo na “izborni inženjering i njegove negativne posljedice na Hrvate u Bosni i Hercegovini, na funkcioniranje zemlje”.

“Smatramo da izigravanje ciljeva i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma nije dobro, nije korisno i nadamo se da će se u vremenu koje je pred nama, a tome ćemo aktivno pridonijeti, pronaći zakonsko rješenje koje će osigurati legitimnu zastupljenost političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u Predsjedništvu”, kazao je Plenković.

- OGLAS -

Izbor Želja Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH naišlo je u Hrvatskoj na negativne reakcije, kako hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića te političara iz redova HDZ-a i značajnog dijela oporbenih političara koji smatraju kako je trebalo promijeniti izborni zakon u BiH po jednoj od odluka Ustavnog suda te zemlje.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA