1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Novi početak djevojčice: Lijek je super, sad mi dajte čokoladu

Nadia Ucović (3) iz Pule je punih 4,5 sati koliko je trajao zahvat gledala svoje omiljene crtiće na mobitelu i razgovarala s doktorima, iako se lijek aplicira iglom od 15 milimetara direktno u mozak. To je prvi takav zahvat u Hrvatskoj.

Djevojčica je u četvrtak primila svoju prvu terapiju lijeka kojeg će uzimati doživotno, svakih 14 dana. Doktorski neuropedijatrijski tim na čelu s dr. Prpićem iz KBC-a Rijeka nakon zahvata je odahnuo. Sve je prošlo u najboljem redu.

Nadia boluje od Battenove bolesti, mutacije gena zbog koje dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz središnjeg živčanog sistema, te primila terapiju lijekom Brineura.

- OGLAS -

Majka Eliza kaže da je prvi put nakon stravične dijagnoze njezinoj djevojčici, u četvrtak konačno spavala.

– Ne može se to shvatiti, preteško je. Kako uopće djetetu od nepune četiri godine objasniti da ima smrtonosnu bolest i da će primati lijek do kraja života u glavu. Kako? Kako joj uopće sakriti da smo svi u panici, strahu, da nam se tisuću pitanja po glavi vrti? Hoće li podnijeti biti mirna 4,5 sata terapije, hoće li imati nuspojave od lijeka i kakve, hoće li ga prihvatiti uopće? Kako sve to preživjeti, a pred njom imati osmijeh na licu, ja najbolje znam” priznala je.

Kćerki nije rekla da mora u bolnicu primiti terapiju. Iznenađujuće, djevojčica je sve prihvatila kao da je “davanje lijeka u mozak” sasvim prirodna stvar.

Njena majka za to vrijeme, kaže, gotovo da nije disala od straha i neizvjesnosti. Minute i sate dok teče lijek, njih dvije kratile su gledajući crtiće i čitajući Petra Pana kojeg je djevojčica zavoljela. I doktori su zadovoljni reakcijom na lijek kao i na učinjeni posao, prenosi 24sata. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA