1 C
Sarajevo
23.04.2024

Sonja Biserko: Ovo je nova forma Velike Srbije! Čekamo Kosovo da RS postane Srbija!

U večerašnjem Centralnom dnevniku gošća je bila Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji. Posljednjih dana otvoreno je u medijima komentarisala presudu Radovanu Karadžiću, a sa Hadžifejzovićem je razgovarala o Vučićevoj, 3 dana odgođenoj, reakciji na presudu.

Na pitanje zbog čega je Vučić tri dana šutio o presudi Karadžiću, te zbog čega su izostale reakcije Vlade Srbije, Sonja odgovara:

„Mislim da vrlo pazi kako se izražava o teškim temama zbog EU i njihove percepcije Srbije. Zabranio je ministrima da išta kažu dok se dobro ne osmisli šta će poručiti. Poentiorao je na kraju ono što Srbiju samo i zanima, a to je opstanak RS“, kazala je, a prema njenim važno je da se izdigne Karadžića, koji se po ovdašnjim ubjeđenjima žrtvovao za srpski narod i nastanak RS. 

- OGLAS -

Smatra da presuda sa sobom nosi činjenice koje se ne mogu više demantovati, pa kaže da je pred Srbijom ozbiljno premišljanje kako će dalje.

„Paralelno s negiranjem svega što se dešavalo, imamo i veliki dio pravnika koji su angažovani na negiranju i podrivanju Haaškog tribunala. To će vjerovatno izroditi i mnoge knjige na tu temu“, te je dodala da je od presude očekivala da Karadžić bude oslobođen.

Nakon trodnevnog čekanja na Vučićev komentar on na kraju sve svoji na opstanak RS-a.

„To su strahovi jer je ova presuda konačno potvrdila genocid na najvišem nivou. U to više nema sumnje. Ova presuda nije povezala Beograd sa RS i nije ga učinila odgovornim, ali kad se analizira presuda i cijeli slučaj, ne može se poreći povezanost Beograda sa svim što se vezuje za Karadžića“, smatra Sonja.

Dotakla se i izjava zvaničnika susjednih zemalja koji smatraju da su baš one garant za Dejtonski sporazum, pa je rekla:

„Svi su bili prinuđeni da potpišu taj sporazum, sa svim obavezama koje se nameću, a koje nisu pravilno sprovodili. Jedino što je uspjelo do kraja jeste etnička podijeljenost u BiH, koji je uslovio i nemogućnost povratka ljudi na prijeratna mjesta stanovanja. Time je omogućeno i miješanje u funkcionisanje BiH“, smatra Biserko.

Biserko je prokomentarisala i utjecaj svega toga na odnose RS prema Sarajevu, odnosno ostatku BiH.

„Nakon otcjepljenja Kosova, RS je radikalizirala svoj odnos prema Sarajevu. Počelo je intenzivnije negiranje nacionalnosti u federalnom dijelu BiH. Na djelu je neka vrsta integracije RS sa Srbijom čime se, na neki način ide prema ostvarenju plana o Velikoj Srbiji“, rekla je Sonja, te dodala:

„Svi ti procesi će se odvijati dok se ne okrenemo prema nekim drugim tokovima. Može se desiti samo jednog dana da se RS oglasi i povede se svime što se dešava sa Kosovom i za jednim od transparenata koji smo vidjeli u Beogradu: „Ako Kosovo nije Srbija, onda RS nije BiH“, zaključila je Sonja Biserko.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA