Vijesti
Netanyahu: Pružam ruku prijateljstva kosovskom narodu Kosovski predsjednik Thaci je kazao da je naglasio da će od obostranog priznanja Kosova i Izraela svi imati koristi i da će biti više mira i sigurnosti. Izrazio je nadu da će priznanje biti uskoro ozvaničeno.
#

Na ceremoniji proslave “Rosh Hashanah”, jevrejske Nove godine, u prisustvu najvišeg držvnog vrha Kosova, izraelski premijer Netanyahu je poručio da u ovoj Novoj godini pruža ruku prijateljstva kosovskom narodu i da visoko cijeni sporazum postignut u Vašingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela.

"Posljednja dešavanja između Izraela i Kosova mogu pomoći započinjanju nove ere koja će biti od koristi za oba naroda. Uvjeren sam da možemo mnogo postići zajedničkim radom i iskreno se nadam da ćemo te rezultate vidjeti", poručio je Netanjahu.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, premijer Abdullah Hoti i pojedini ministri, bivši premijer i lider “Samoopredjeljenja” Albin Kurti, te vjerski lideri i predstavnici jevrejske zajednice na Kosovu i u Albaniji.

Kosovski predsjednik Thaci je kazao da je naglasio da će od obostranog priznanja Kosova i Izraela svi imati koristi i da će biti više mira i sigurnosti. Izrazio je nadu da će priznanje biti uskoro ozvaničeno.

Prema Thaciju ovo je historijski momenat nakon postizanja Vašingtonskog sporazuma, koji ima ekonomski karakter, ali potencira i priznaje Kosova i Izraela.

“Recipročno priznanje između Kosova i Izraela ima stratešku važnost za našu državu i za Izrael zato što će osnažiti Kosovo i njegov međunarodni subjektivitet. Također, ono što nas čini sretnim i ponosnim nakon mnogih napora je ovo reciprično priznanje koje se desilo u Bijeloj kući, posredstvom Vašingtona", kazao je Thaci.

Kosovski premijer Hoti je poželeo da cijela nova jevrejska godina ide kao jabuke i med, omiljeno jelo Jevreja za ovaj praznik.

“Rosh Hashanah je ovoga puta poseban. Ovo je praznik koji obilježava obostrano priznanje Kosova i Izraela. Jevrejska zajednica na Kosovu je važna karika u našim odnosima. Mi ćemo uskoro uspostaviti diplomatske odnose sa prijateljskom zemljom Izrael i iznad toga uspostavit ćemo naše odnose u svakom pravcu”, kazao je Hoti.

Glavni rabin Albanije Joel Kaplan je istakao da su Jevreji jako sretni što je došlo do priznanja Kosova. On je blagoslovio Kosovo i potom vjerskom pjesmom pozdravio kosovsko-jevrejsko prijateljstvo, dok su pored njega stajali vjerski lideri iz muslimanske i katoličke zajednice.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.