17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Plenković: Nepravedno je da jedan narod drugom bira predstavnika

Želimo da izlaznost Hrvata na izborima u Bosni i Hercegovini bude što veća, jer se time jačaju demokratija i legitimitet njihovih predstavnika, kaže hrvatski premijer.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da predstojeći opći izbori u Bosni i Hercegovini dolaze u važnom trenutku za tu zemlju i bit će prekretnica za nastavak reformskog i evropskog puta, ali i ključni za položaj hrvatskog naroda u ovoj zemlji.  On je rekao da Hrvatska želi da izbori u Bosni i Hercegovini prođu u demokratskoj atmosferi, ali i da budu odraz izražene volje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koji trebaju zastupati njegovi legitimni predstavnici.

“Budući da su bosanskohercegovački Hrvati najmalobrojniji od konstitutivnih naroda, time je značajnije da u što većem broju iskoriste svoje pravo glasa i učestvuju na izborima u nedjelju”, istakao je Plenković za zagrebački Večernji list, izdanje za Bosnu i Hercegovinu.

- OGLAS -

Prema njegovim riječima, stranke i kandidati Hrvatskog narodnog sabora mogu osigurati legitimnu zastupljenost hrvatskog naroda na svim nivoima vlasti, uključujući i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

“Želimo da izlaznost Hrvata na izborima u Bosni i Hercegovini bude što veća, jer se time jačaju demokracija i legitimitet njihovih predstavnika te osigurava istnska ravnopravnost”, kazao je hrvatski premijer.

Ocijenio je da bi postizanje političkog konsenzusa ključnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o Izbornom zakonu ove zemlje i provođenju presude Ustavnog suda bilo u interesu cijele Bosne i Hercegovine.

“Takav bi dogovor bila poruka da je Bosna i Hercegovina spremna da prevaziđe razlike i omogući stabilnost i koheziju zemlje koja može ići naprijed i fokusirati se na bitna ekonomska i socijalna pitanja. Smatram da je neodrživ i nepravedan model u kojem jedan narod može drugom birati predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine”, kaže Plenković.

Plenković je istakao da su za Hrvatsku vanjskopolitički prioritet odnosi s Bosnom i Hercegovinom, kao i ravnopravan položaj hrvatskog naroda.

“Nakon općih izbora ključno je da novi sasav Predsjedništva i izabrani predstavnici u tijelima vlasti pokažu političku volju i zrelost za konsenzus o nastavku provođenja ekonomskih i socijalnih reformi, kako bi Bosna i Hercegovina što prije mogla ostvariti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji“, istakao je hrvatski premijer i dodao da će Bosna i Hercegovina na tom putu moći računati na snažnu podršku Hrvatske, kao saveznika u EU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA